Nocoj bodo v Zagorju za zabavo poskrbeli v okviru Petkovih glasbenih večerov Marko Vozelj in Mojstri. V Trbovljah pa bo večer grozen. Kar dve grozljivki bodo predvajali v kinu DDT. No, dopoldan se bodo otroci v vročem dnevu sončkali na mestni plaži. Še nekaj zanimivih stvari se obeta danes v Zasavju. Oglejte si ponudbo in ne zamudite priložnosti za lep dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 22. julija 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 37 °C. Razglašena je velika požarna ogroženost v naravi. Po nižinah v večjem delu Slovenije bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

V soboto bo sončno in zelo vroče. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. V nedeljo bo sončno in v notranjosti malo manj vroče. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V ponedeljek bo pretežno jasno in spet bolj vroče.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na cesti Litija-Ljubljana je v Litiji promet do 1. avgusta urejen izmenično enosmerno zaradi preplastitve vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Gore, Pikelj, Skopno od 8. do 11. ure TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure TP Podroje, izvod Kot (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Petkovi glasbeni večeri

Delavski dom Zagorje prireja zvečer ob 20. uri v okviru Petkovih glasbenih večerov na zagorski ploščadi koncert Marka Vozlja in Mojstrov.

Marko Vozelj, slovenski pevec zabavne glasbe, je bil dolgoletni član skupine Čuki (1989 – 2008), potem pa se je podal na samostojno glasbeno pot in še istega leta izdal prvi samostojni album Moj svet. Zelo uspešno je sodeloval na Slovenski popevki, na kateri je trikrat postal zmagovalec občinstva, nastopil je tudi na Emi in Melodijah morja in sonca. Leta 2009 je prejel viktorja za najboljšega glasbenega izvajalca. Od leta 2014 nastopa skupaj z zasedbo Mojstri (Matjaž Vlašič, Samo Jezovšek, Maj Vlašič, Marko Lednik, Štefan Šarkezi) pod imenom Marko Vozelj & Mojstri.


DPM Trbovlje – počitnice

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo sončkanje na mestni plaži.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Kopalni dan

Društvo invalidov Trbovlje za svoje člane danes organizira kopalni dan. Ne na Kopalnici v Trbovljah, ampak na morju. Odpravili se bodo na kopanje v Strunjan.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču ter leta 2002 tam končala magistrski študij. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Njena dela, za katera je bila večkrat nagrajena, se nahajajo v več slovenskih javnih in zasebnih likovnih zbirkah. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala nekaterih likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Kino DDT

Arturjevo prekletstvo

ob 18. uri

Francoska grozljivka, izvirni naslov filma je Arthur, malédiction (2022), režija Barthélemy Grossmann, scenarij Luc Besson, igrajo Thalia Besson, Mikaël Halimi, Jade Pedri, Lola Andreoni, Mathieu Berger …

Alex je 18-letni mladenič, ki je že leta velik oboževalec fantazijske filmske sage Artur in Minimojčki. Zaradi tega mu skupina prijateljev organizira obisk zapuščene hiše, kjer so snemali film, ne zavedajo pa se, da bodo s tem zabredli v smrtonosno zaroto.


Moški

ob 20. uri

Britanska grozljiva drama, izvirni naslov filma Men (2022), scenarij in režija: Alex Garland, scenarij Alex Garland, igrajo Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu …

Mlada ženska se po smrti svojega bivšega moža odpravi na samostojne počitnice na angleško podeželje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Svetovni dan možganov

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan možganov. Dan je namenjen aktivnostim za povečanje prepoznavnosti ukrepov, ki lahko preprečijo pojav možganske kapi in olajšajo zdravljenje. Znaki za prepoznavo možganske kapi so neustrezen, zatikajoč, slabo razumljiv govor, šibka roka ali noga in povešen ustni kot na obrazu. Letno kap prizadene več kot 17 milijonov ljudi. Osnovna preventivna skrb za možgane pa je dokaj preprosta: zadostna fizična aktivnost, pestra miselna dejavnost, zdrava prehrana, kvalitetno spanje in izogibanje tveganim vedenjem.


Savus