Danes Zasavje in v Zasavju slikajo slikarji na Slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Poleg tega lahko izkoristite dan še za razne druge aktivnosti. Naredite si lep torek. No, kar z nekaj zasavskimi znanimi in manj znanimi, a pomembnimi ljudmi je povezan današnji dan. Med drugim se je na današnji dan pred 170 leti (1852) rodila slovenska mati Ana Dimnik.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 12. julija 2022

Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo v notranjosti nastala kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26 °C.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in spet bolj vroče.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri v Zasavju ni načrtovanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Slikarska kolonija Izlake-Zagorje

Nadaljuje se druženje slikarjev v slikarski koloniji Zagorje-Izlake. Slikarji bodo dopoldan in popoldan delali v ateljeju v Delavskem domu Zagorju, morda pa se no kdo odločil tudi za delo na terenu.


Open club ZMŠT na strehi

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure.

»… mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju” zapiše dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


Slovenske urice

Vsak torek ob 8. uri pripravlja Zasavska ljudska univerza v Rudarskem domu v Trbovljah Slovenske urice. Namenjene so vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Obvezne so prijave, več informacija na spletni strani ZLU.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču ter leta 2002 tam končala magistrski študij. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Njena dela, za katera je bila večkrat nagrajena, se nahajajo v več slovenskih javnih in zasebnih likovnih zbirkah. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala nekaterih likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


ZLU

Nemščina za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri pripravlja v Rudarskem domu Trbovlje tečaj nemščine za začetnike. Lahko se pridružite katerikoli ponedeljek, se učite na novo ali pa obnavljate jezik. Obvezne so prijave na ZLU.


Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ana Dimnik

Na današnji dan, 12. julija leta 1852, se je na Peklarjevi domačiji v hrastniškem zaselku Boben rodila Ana Dimnik. Zaradi narodno buditeljske vloge in njene pomoči različnim ljudem ter zaradi zavzemanje za vse slovensko in slovansko, so jo klicali Slovenska mati. Ljudje so jo spoštovali in cenili, ker je pomagala vsem, ki so bili pomoči potrebni: domačim siromakom, ruskim ujetnikom, revnim dijakom, predvsem dekletom in študentom.

Ana Dimnik je bila izjemno spoštovana tudi v širšem slovenskem in slovanskem okolju. Pomembno je bilo njeno delo v narodnoobrambni Ciril Metodovi družbi, bila je soustanoviteljica pevskega društva Zvon, cenili so jo na kraljevem dvoru v Beogradu. Zaradi neustrašnosti so jo v Trbovljah obiskovali tudi najvidnejši slovenski politiki, npr. Ivan Hribar in Ivan Tavčar. Z njegovo ženo Franjo Tavčar, ključno predstavnico tedanjega ženskega gibanja, sta ostali v prisrčnih odnosih vse življenje. Kot Slovensko mati so jo označevali tudi vsi tedanji ugledni slovenski časopisi.


Jožef Jerič

Na današnji dan leta 1888 je umrl dobovški duhovnik, novinar in čebelar Jožef Jerič. Na Dobovcu je bil vrsto let odbornik kmetijske družbe in urejeval je glasili Die Krainer Biene in slovensko Čebelo. Maja 1882 je prevzel uredništvo in izdajateljstvo časopisa Slovenec ter ga razširil v dnevnik.


Vida Lasič

Na današnji dan leta 1997 je umrla Zagorjanka Vida Lasič, ki je življenje posvetila tehniki. Tudi njeno pisateljsko delo je povezano s tehniko. Slovenci so lahko ponosni na Radio Kričač, ki je v okupirani Ljubljani delal sive lase okupatorjem. Malokdo pa ve, da je bila za njegovo oddajanje zelo zaslužna prav Zagorjanka Vida. Njeno življenje je bilo povezano z bojem za svobodo, po vojni pa s pisanjem in delom na Inštitutu za elektroniko in vakuumsko tehniko v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih nobenih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekKronika minulega konca tedna
Naslednji članekZlati in srebrni zasavski dijaki