Danes bo v Zasavju na pladnju živahna sobota. V Trbovljah bodo ves dan govorili o Savi, skupina za Savo pripravlja pester dan. Na Poletnem odru pred Delavskim domom Trbovlje bodo nocoj metalski večer s skupinama  Dislocated in Life in Display ter predstavitvijo knjige Denisa Brnčiča Železne stopinje. Na Dolu pri Hrastniku bodo 70 let proslavili člani ZŠAM Hrastnik, na Marnem pa prav tako obletnico člani PGD Marno. Tam se obeta vroč večer z ansamblom Navihani muzikanti. Pa to še ni vse. Preglejte, kaj vse se obeta danes Zasavju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 9. julija 2022


Vreme

Danes bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno ponekod pretežno oblačno. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bodo krajevne plohe. Ponekod bo še pihal vzhodni veter. V ponedeljek in torek bo suho vreme.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Dan za Savo

Danes bo Skupina za Savo pripravila v Trbovljah Dan za Savo v Mestnem parku. Dogodki bodo posvečeni ohranjanju reke Save.

Čez dan (od 9. do 12 in 14. do 19. ure) se bodo na stojnicah predstavile različne naravovarstvene organizacije, pripravili bodo delavnice, preko katerih bodo obiskovalci lahko bolje spoznali reko in njen pomen za človeka in naravo. Ob 9.30 uri se bodo obiskovalci lahko sprehodili ob Trboveljščici z biologom. Ob 11. in 17. uri bodo pripravili pravljico za otroke, ob 18.30 uri kvi o rekah za odrasle. Še prej, ob 178. uri bo nastop glasbene skupine Perkakšns. Zvečer pa bo ob 19.30 uri sledil še pogovor o Savi in načrtovanih hidroelektrarnah (dr. Jernej Jogan (Biotehniška fakulteta), Davorin Žnidarič (CI za ekosocialno družbo in razvoj Zasavja), Andrej Gnezda (Umanotera), Aljoša Petek (pravno-informacijski center PIC) in Brina Sotenšek (inštitut Lutra)). Ob 21. uri bo še projekcija filma Zgodba Save.


Poletni oder

Dislocated in Life in Display

Na ploščadi pred DDT v Trbovljah bo nocoj ob 20.30 uri koncert skupin Dislocated in Life in Display. To bo pravi metalski večer sredi Trbovlje.

Pred koncertom bodo pripravili predstavitev knjige Denisa Brnčiča Železne stopinje. Z avtorjem se bo o začetkih heavy metala na Slovenskem pogovarjal Vid Šteh.


Praznovanje PGD Marno

Članice in člani PGD Marno bodo danes proslavili 70 letnico svojega društva. Na Marnem bodo ob 18. uri pripravili gasilsko parado, ob 20. uri pa se bo pričela gasilska veselica za ansamblom Navihani muzikanti. Člani ansambla Navihani muzikanti so Domen Šergan (harmonika, klaviature, vokal) z Dola pri Hrastniku, Jure Lukman (bas kitara, bariton, vokal) iz Tabora v Savinjski dolini, Žiga Natek (kitara, vokal) iz Tabora v Savinjski dolini in Melita Painkret (vokal) pevka iz Vrbja.


70 let ZŠAM Hrastnik

Združenja šoferjev in avtomehanikov Hrastnik bo danes obeležilo 70 let svojega delovanja. Prireditev bodo pripravili na Dolu pri Hrastniku. Praznovanje se bo pričelo ob 10. uri pred spomenikom na Dolu, kasneje pa nadaljevalo v dvorani gasilskega doma PGD Dol pri Hrastniku.


Alpska tromeja

Društvo invalidov Trbovlje pripravlja danes planinski dan. Člani se bodo odpravili na planinski pohod na Alpsko tromejo.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


DDT kino

Kozmoblisk

ob 18.00 uri

Ameriški animirani film Kozmoblisk je nova zgodba studiev Disney in Pixar o nastanku kena Kozmobliska, mladega testnega vesoljskega robota iz popularne franšize Svet igrač. V samostojnem filmu spremljamo priljubljenega astronavta Kozmobliska in njegovo pot k uresničitvi največje želje – postati kapitan Enote za zaščito vesolja, ki je osredotočena na boj proti zlobnemu carju Zurgu.

Film je sinhroniziran v slovenščino. Režija Angus MacLane.


DDT kino

Thor: Ljubezen in grom

ob 20.00 uri

Ameriška akcijska pustolovščina bo na sporedu ob 20.00 uri. Izvirni naslov Thor: Love and Thunder (2022). Režija Taika Waititi, scenarij Stan Lee, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, igrajo: Chris Hemsworth, Karen Gillan, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale

Thor se tokrat v novem, težko pričakovanem nadaljevanju zgodbe, odpravlja na potovanje iskanja notranjega miru. Njegovo predčasno upokojitev prekine galaktični morilec, Gorr, ki si želi izumrtje bogov. Ko se odpravi na boj proti novi grožnji, na pomoč povabi Valkyrie, Korga in nekdanje dekle Jane Foster, ki – na Thorovo presenečenje – nerazložljivo uporablja Thorovo mogočno čarobno kladivo Mjolnir. Skupaj se podata na grozljivo kozmično pustolovščino, da odkrijeta skrivnost maščevanja Gorra in ga ustavita, preden bo prepozno.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Tone Leskovšek

Na današnji dan leta 1919 se je v Zagorju rodil Tone Leskovšek, ki velja za pobudnika ustanovitve najstarejše likovne kolonije v Sloveniji in tem delu Evrope: slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Bil je likovni pedagog, slikar in gledališki ustvarjalec. Močno je vplival na kulturno življenje v Zagorju in Zasavju. Med vojno je deloval v Osvobodilni fronti, leta 1943 so ga aretirali in zaprli v trboveljskih in celjskih zaporih, kasneje pa so ga prepeljali v taborišče vojnih ujetnikov v Mühlberg Stalag. Po vojni je bil zaposlen kot občinski uradnik in kasneje kot učitelj. V Zagorju je režiral nekaj gledaliških del, predvsem pa je bil scenograf, kostumograf, igralec … Leta 1958 je diplomiral iz likovnega in tehničnega pouka. Po diplomi je postal likovni pedagog na topliški osnovni šoli v Zagorju. Leta 1964 je med svojim delovanjem kot odbornik zagorske občinske skupščine dosegel, da je občina Zagorje sprejela sklep o ustanovitvi slikarske kolonije Zagorje-Izlake. Društveni kolegi so zapisali, da je bil Leskovšek slikar zagorske pokrajine. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade. Umrl je17. aprila leta 1979 v Zagorju.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni napisanih posebnih dni.


Savus