četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je dan bolezni ven.

V Zasavju se bo danes dogajalo bolj malo. V Zagorju se bo mudil varuh človekovih pravic Peter Svetina. V Hrastniku in Trbovljah se bo pričel (no ja, vreme ni naklonjeno) teniški turnir Zasavje Open 2024. Nadaljujejo se dogajanja v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 3. junij 2024


Vreme

Danes bo pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi padavinami, ki se bodo sredi dneva okrepile. Vmes se bodo pojavljale nevihte s krajevnimi nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 20 °C. Padavine bodo ponoči slabele in proti jutru ponehale.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 20 do 25 °C. V sredo bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bodo možne posamezne krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v hribovitih krajih. Zapihal bo jugozahodnik. V četrtek bo večinoma sončno, več oblačnosti bo občasno v zahodnih krajih. Popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. Postopno bo topleje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 7.30 do 12. ure iz TP Novi Log, izvod Log 12 (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 10.30 ure iz TP Belovo, od 11 do 13 ure iz TP Brezno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Suhi potok, kamnolom Lipovca (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Občina Zagorje

Obisk varuha človekovih pravic

Varuh človekovih pravic Peter Svetina bo danes posloval v občini Zagorje ob Savi. Na osebni pogovor se je prijavilo 11 oseb. Svetina bo dopoldne obiskal OŠ Slavka Gruma in ZD Zagorje. O skrbi za pravice občank in občanov se bo pogovoril z županom Matjažem Švaganom. Varuh bo ta dan v Zasavju odprl tudi tri Varuhove kotičke v Hrastniku, Litiji in Šmartnem pri Litiji.


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V prvem tednu junija, od 3. do 9. junija – bo na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih prvič potekal mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga bodo udeležili številni vrhunski teniški igralci. Med drugimi so prijavljeni tudi reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg treh slovenskih reprezentantov bo na povabilo organizatorja v glavnem turnirju tekmoval tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Slovenska reprezentanca se bo prav po tem turnirju zbrala v Ljubljani na pripravah za dvoboje v Davisovem pokalu. Slovenija bo nastopila v Ulcinju in se poskušala vrniti v drugo svetovno skupino. Turnir Zasavje Open bo tako prav gotovo dober test za njih.


ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.
ZLU

Razstava: Praznik učenja

V prostorih ZLU v Zagorju je na ogled razstava Praznik učenja. »Predstavljamo prenovljeno potujočo razstavo TVU Praznik učenja, ki smo jo v letu 2020 pripravili ob 25-letnici TVU. Z razstavo, ki je bila zasnovana že ob 15-obletnici, želimo najširši, strokovni in politični javnosti predstaviti novejše informacije in ključne dosežke projekta TVU, kazalnike uspešnosti vseh 25 let izvajanja festivala učenja v Sloveniji, s fotografijami pa pokazati pestrost dogajanja TVU po Sloveniji. Prenovljeno razstavo Praznik učenja smo prvič pokazali na nacionalnem odprtju TVU v Lendavi,« so zapisali ustvarjalci razstave, ki ob odprta do 6. junija od 7. do 16. ure.


Sprehod po zemlji za otroke

ZLU pripravlja v prostorih ZLU v Zagorju danes od 15. do 17. ure sprehod po zemlji. »V okviru projekta Kapital mladih se bodo otroci skupaj z eno izmed zaposlenih na Zasavski ljudski univerzi sprehodili po zemlji, vendar bo to drugačen sprehod, kot smo ga morda vajeni. Pridružite se nam in poglejte kakšen sprehod je načrtovan;« vabijo organizatorji.


MC ZoS

English corner

»Želiš na zabaven in sproščen način malce izboljšati svojo angleščino? Potem se nam le pridruži v našem prav posebnem Angleškem kotičku. Kdaj? Vsak ponedeljek od 10.00 do 11.00. Kaj je pomembno? Samo želja in motiviranost. Kaj ni pomembno? Tvoj nivo znanja angleščine. Za koga? Za vse! Tvoja starost ni pomembna! Medgeneracijsko,« so zapisali organizatorji v MC ZoS. Na sedežu mladinskega centra.
KS Kisovec

Razstava

V KS Kisovec Loke je od danes naprej na stopnišču pošte v Kisovcu na ogled razstava Družbene dejavnosti v KS Kisovec Loke. Razstavljajo člani sekicje FOTKI Kulturnega društva Kisovec.


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisavette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Je vizualna umetnica, ki je magistrirala v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela pa je tudi več kod dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah. Galerija  je danes odprta od 17. do 19. ure.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan bolezni ven

Bolezni ven so zelo razširjenja obolenja in se običajno pojavijo neopazno. V začetnih stopnjah ne opazimo nobenih znakov. Kronična bolezen ven ni le estetska težava, ker nam izgled nog kazijo odebeljene in temno obarvane vene, ampak jo opredeljujejo kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. Kronična bolezen ven je napredujoča bolezen, katere vzrokov natančno ne poznamo. Zajema vse simptome in znake, ki nastanejo zaradi povečanega pritiska venske krvi v venah nog. Prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta in predstavlja veliko breme za bolnika in družbo.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor