nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1927 se je v Trbovljah rodil izjemen klarinetist Franc Tržan. Danes je tudi evropski dan boja proti melanomu.

V Zasavju se bo danes največ dogajalo v Zagorju, kjer bodo pripravili državno revijo otroških pevskih zborov, pa proslavili 10 let vrtca Smrkci, potekalo bo več dejavnosti v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (tudi ponekod drugod), vrstijo se tudi prireditve ob krajevnem prazniku KS Kisovec-Loke. V Trbovljah danes izmenjevalnica in popravljalnica oblačil, v Hrastniku pa bo dan minil brez Salome. Potekajo pa druge redne današnje dejavnosti, odprtih je nekaj zanimivih razstav. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 14. maj 2024

Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s posameznimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni Sloveniji. Od vzhoda se bo popoldne delno razjasnilo. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, najvišje dnevne od 15 do 22 °C.

Jutri se bo čez dan od zahoda ponovno pooblačilo. Sredi dneva in popoldne bodo nastale krajevne plohe. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure iz TP Šola Podkraj, od 10. do 12. ure iz TP Podkraj, od 12. do 14. ure iz TP Ruda (nadzorništvo Hrastnik), Os 8. do 11. ure iz TP Vovkova loka, izvod zgornje naselje desno (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 12. ure iz TP Vrtače, izvod Končar (nadzorništvo Zagorje).. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 13. ure iz TP Zavine, izvod Zgornje Zavine (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Delavski dom Zagorje

Državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov

Po šestih letih se vrača Revija Zagorje – državno tekmovanje otroških pevskih zborov. Pandemija covida-19 je bienalno državno tekmovanje zamaknila za kar 6 let. Danes se bodo v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi predstavili izključno otroški zbori, mladinski bodo namreč odslej nastopali v okviru Mladinskega pevskega festivala Celje. 19 zborov bo ocenjevala petčlanska žirija, ki jo sestavljajo priznani zborovodje in pedagogi Damijan Močnik, Tadeja Vulc, Helena Fojkar Zupančič, Katja Gruber in Barbara Kovačič. Če bo vreme lepo, bodo zbori zapeli tudi v središču mesta – medtem ko bodo pred Weibergerjevo hišo čakali na razglasitve dosežkov. Koncerti bodo ob 10., 13. in 16.30 uri, razglasitev rezultatov ob 19. uri. Vstop na vse koncerte je brezplačen.


Vrtec Zagorje ob Savi

Desetletnica enote Smrkci

Vrtec Zagorje ob Savi danes ob 16.30 uri vabi vse občanke in občane ob desetletnici enote Smrkci na obisk vrtca in doživetje utripa v njem. »Vašega obiska se veselijo otroci ter vsi, ki skrbimo, da se otroci v vrtcu dobro počutijo in veliko naučijo. Zbrane bodo nagovorili župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, ravnateljica Vrtca Zagorje ob Savi Darja Rakovič in vodja enote Smrkci Nina Strmljan. Svojo ustvarjalnost bodo predstavili zaposleni in otroci enote Smrkci,« so zapisali v vabilu v Vrtcu Zagorje.


Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, bo danes potekalo kar nekaj zanimivih dejavnosti.


Društvo zasavskih klekljaric Srčevke

Predstavitev klekljanja

Članice Društva zasavskkih klekljaric Srčevke bodo danes ob 16.30 uri v Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik predstavile orodje za klekljanje in osnovne tehnike te čudovite spretnosti. Posebej vabljeni otroci, ki bodo lahko tudi poizkusili klekljati kitico. Predstavitev bo prilagojena obiskovalcem.


Zdravstveni dom Zagorje

Meritve krvnega tlaka

V okviru raziskave Krvni tlak med prebivalstvom, v kateri sodelujejo pod okriljem slovenskega Društva za hipertenzijo, opravljajo v Zdravstvenem domu Zagorje brezplačne meritve krvnega tlaka od danes do petka od 10. do 12. ure.


Zdravstveni dom Zagorje

Zdravstveno vzgojna delavnica – povišan krvni sladkor

Zdravstveni dom Zagorje pripravlja danes ob 11. uri v ZD Zagorje delavnico, na kateri bodo razbijali mite in resnice sladkorne bolezni. Spoznali boste, kaj je sladkorna bolezen in kako z njo kvalitetno živeti.


ZLU

Delavnica praktične uporabe generativne umetne inteligence

ZLU pripravlja v svojih prostorih v Zagorju danes od 8. do 10. ure delavnico, na kateri boste spoznali delovanje umetne inteligence. Predstavljenih vam bo več orodij, povezanih z umetno inteligenco, seveda pa boste lahko tudi sami praktično uporabili generativno umetno inteligenco.


DPM Zagorje

Torkov špil

DPM Zagorje pripravlja danes od 12. do 15. ure na sedežu društva Torkov špil. To je aktivnost društva, kjer se skupaj z osnovnošolci igrao, delajo domače naloge, ustvarjajo in včasih kaj dobrega spečejo. Je prostor, kjer otroci gradijo medsebojne odnose skozi igro in neformalno učenje.


Društvo za harmoničen način življenja Calvodas

Predavanje – kako čustva vplivajo na naše zdravje in počutje

Društvo za harmoničen način življenja Calvodas danes ob 17. uri na sedežu društva v Mlinšah pripravlja predavanje Kako čustva vplivajo na naše zdravje in počutje. »Pridružite se nam na dogodku, kjer bomo raziskovali, kako čustva vplivajo na naše zdravje in počutje. V sodobnem svetu, kjer hitri tempo življenja in stres vse pogosteje vplivata na počutje, je razumevanje vpliva čustev na naše telo ključno za ohranjanje dobrega zdravja in splošnega počutja. Predstavili bomo, kaj so frekvenčno resonančne terapije, kako vplivajo na naše telo in kako lahko te sodobne metode posledično pripomorejo ustvariti harmonijo v telesu,« vabijo organizatorji.


KS Kisovec-Loke

Praznik krajevne skupnost

V okviru praznovanja krajevnega praznika v KS Kisovec-Loke bodo danes od 16. do 19. ure pripravili dan odprtih vrat Rudarskega muzeja Zagorje v prostorih muzeja v Kisovcu.

 


ZMŠT Trbovlje

Izmenjevalnica in popravljalnica oblačil od 16. ure dalje ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje vabi, da se jim od 16. ure dalje pridružite na Izmenjevalnici in popravljalnici oblačil! »Če si to pomlad že pospravil/a omaro in imaš v škatli kup oblek, ki jih ne potrebuješ več, jih prinesi v ZMŠT. Oblačila si boste izmenjali in tudi popravljali. Si vedel/a, da lahko kos obleke hitro oživiš? Naučili se bomo, kako lahko s šivanjem in vezenjem obleki damo novo življenje,« vabijo v ZMŠT.


KRC Hrastnik

Iznenada Salome odpovedana

Predstava Iznenada Salome, ki bi morala biti danes v Delavskem domu Hrastnik, je odpovedana in prestavljena na jesenski termin.

 


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o mladih in aktivnem državljanstvu.


ZMŠT

Košarka

Zavod za mladino in šport Trbovlje vsak torek ob 20. uri organizira brezplačno rekreacijo v dvorani Polaj. Začnejo s košarko. V primeru dobrega odziva in želje po drugih športih imajo še nekaj terminov. V kolikor bo interes za nogomet/odbojko ali kaj drugega, sporočite in bodo organizirali. Vabljeni vsi mladi in mladi po srcu.


Galerija Medija

Razstava Lili Hribovšek

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled slikarska razstava zagorske slikarke Lili Hribovšek, ki se predstavlja z likovnimi deli vizionarske umetnosti, za katero so ključne  duhovne in mistične teme. Slikarka je diplomirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani leta 2010. Živi in ustvarja v Zagorju ob Savi, kjer ima prostore tudi njeno Društvo Ars vizija. Poklicno se ukvarja s slikarstvom in pedagoškim delom. Nuša Podgornik o zagorski razstavi: »Razstavo je Lili Hribovšek posvetila arhetipu boginje obilja. Slika Boginja obilja povezuje svetove, simbolizira žensko energijo, milino, mehkobo in moč.« Razstava bo na ogled do 27. maja.


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava slikarja Vinka Prislana. »Slikarstvo Vinka Prislana ni realistično v smislu podajanja konkretnih motivov in vsebin, hkrati pa tudi ni abstraktno v smislu popolne dematerializacije uporabljene materije. Je ravno toliko obojega, da nudi dovolj manevrskega prostora za oblikovanje lastne zgodbe vsakega od gledalcev.« je o slikarju zapisal Milan Razboršek. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Likovna skupina LIKI

Mreže povezovanja

V parku v Kisovcu je na ogled razstava članic likovne skupine LIKI ob krajevnem prazniku Mreže povezovanja. Razstavljajo Vida Vodišek, Jana Borštnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar in Berta Juvan. Razstava bo na ogled do konca maja.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Društvo fotografov SVIT

Od bele do črne

Na pročelju Delavskega doma Hrastnik je od 8. do 21. maja na ogled razstava Od bele do črne. Razstavljajo člani in članice Društva fotografov SVIT, ki s hrastniškim Foto klubom izmenjuje razstave že od leta 2015. Razstavljajo: Andrej Repar, Darko Petelinšek, David Brusnjak, Davorin Puhar, Hedvika Gumilar, Igor Kastelic, Rok Deželak, Lidija Polajžer, Mitja Korošec, Mojca Cvirn, Renata Hönigmann, Robert Gajšek, Vanja Tajnšek, Urška Gradišek, Vid Sajko in Žiga Gričnik.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Še en gol za zmago

ob 9. uri

Športna komedija, izvirni naslov Next Goal Wins (VB, ZDA, 2023), režija Taika Waititi, scenarij Taika Waititi, Iain Morris, igrajo Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana …

Film spremlja nogometno ekipo Ameriške Samoe, ki je leta 2001 “zaslovela” z brutalnim 0:31 porazom v nogometu. Ko se bližajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ekipa zaposli nesrečnega in brezposelnega trenerja Thomasa Rongena, ki upa, da bo v tej prisrčni komediji o odpadnikih izboljšal najslabšo nogometno ekipo na svetu.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Tržan

Na današnji dan leta 1927 se je v Trbovljah rodil Franc Tržan, izjemen klarinetist, cenjen tudi v tujini, saj je igral v mednarodnem orkestru najboljših svetovnih glasbenikov. Trboveljčan Tržan je bil solist in prvi klarinetist orkestra Slovenske filharmonije, igral je pri komornem ansamblu Pro musica rara, v pihalnem orkestru Ljubljanske milice in seveda pri Delavski godbi Trbovlje. V začetnih treh letih ansambla je bil klarinetist Kvinteta Avsenik, kasneje je sodeloval z največjimi imeni narodno zabavne glasbe, največ z Borisom Frankom, Borisom Kovačičem in Miškom Hočevarjem. Umrl je 14. novembra 2016.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan boja proti melanomu

Evropski dan boja prot melanomu je projekt, ki poteka od leta 2000, v Sloveniji ga obeležujemo od leta 2008. V sklopu projekta dermatologi klinično in dermatoskopsko preventivno pregledujejo kožo obiskovalcev v dermatoloških ambulantah v bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter zasebnih dermatoloških ambulantah v več mestih po Sloveniji. V primeru odkritega melanoma, karcinoma ali drugih potencialno nevarnih sprememb obiskovalce napotijo v nadaljnjo obravnavo. Največji dejavniki tveganja so opekline v mladosti in uporaba solarija, neuporaba ali občasno uporaba zaščitnih sredstev pri sončenju.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor