torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bodo v vseh zasavskih župnijah pripravili tradicionalne velikonočne maše, ponekod tudi procesije. Nedelja bo mirna, v Trbovljah si lahko ogledate filmski predstavi Noetova barka in Dirka za slavo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 31. marec 2024


Vreme

Danes bo v vzhodni Sloveniji večinoma sončno. Drugod bo bolj oblačno, čez dan bodo občasno krajevne padavine, lahko tudi kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 °C.

Jutri bo na vzhodu še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Dež se bo dopoldne na zahodu krepil in se popoldne širil proti vzhodu. Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo.

V noči na torek bo še nekaj padavin, lahko tudi kakšna nevihta. V torek bo sprva delno jasno z meglo po nekaterih kotlinah. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, spet bo pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi betoniranja mostu je cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah pri mostu čez Medijo od danes do srede, 3. aprila, popolnoma zaprta. Zapora bo postavljena 24 ur dnevno. Obvoz poteka preko lokalnih cest iz smeri Vidrge in iz smeri Spodnjega Šemnika (smer Strahovlje).


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki


Velikonočne maše

Povsod po Zasavju bodo danes na najstarejši praznik krščanstva pripravili velikonočne maše. Ponekod pa bodo praznični dan začeli z velikonočnimi procesijami. Velika noč je največji praznik krščanstva. Verni se v velikonočnem času spominjajo trpljenja Jezusa Kristusa, njegove smrti na križu in vstajenja od mrtvih. Cerkev praznuje ta praznik že od 4. stoletja kot poseben pomladanski praznik, navezuje pa se na starejši judovski praznik, na judovsko veliko noč, pasho, s katero se Judje spominjajo rešitve Izraelcev iz egiptovske sužnosti.


DDT

Razstava Art Kum 2023

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled likovna razstava Društva za umetnost Kum Art Kum 2023. Po desetletjih likovnega ustvarjanja na zasavskem očaku je zaživela ideja, da bi se ustvarjalke in ustvarjalci družili na izbranih mestih, od koder se vidi vrh Kuma. Ta ideja se je uresničila avgusta 2023, ko je ex tempore Art Kum prvič potekal v prijetnem okolju t. i. Zoisove graščine na Počakovem, ki je v lasti ameriškega priseljenca Chrisa Millerja. Na razstavi so na ogled likovna in fotografska dela ter eno kiparsko delo. Svoja dela predstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnković, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže in Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 31. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Delavski dom Trbovlje – kino

Noetova barka: Glasbena pustolovščina

ob 17:02 uri

Sinhronizirana animirana glasbena pustolovščina (Brazilija, Indija 2024), izvirni naslov Noah’s Ark, režija Alois Di Leo, Sergio Machado, René Veilleux, igrajo Marcelo Adnet, Luis Bermudez

V tej šaljivi in vznemirljivi animirani pustolovščini spremljamo dogodivščine Vilija in Toma, ki sta izjemno glasbeno nadarjeni miši. Po naključju izvesta, da se bliža vesoljni potop, ter da bo Noe s svojo barko poskušal rešiti živali. Žal pa bo lahko na barko sprejel samo en par vsake vrste. Ker je njuno prijateljstvo in preživetje ogroženo, za pomoč prosita deklico Suzano, Noetovo nemirno vnukinjo, da bi ju na ladjo vtihotapila, vendar Suzani žal spodleti, Vini in Tom pa se ob začetku velikega potopa ločita. Po nizu nenavadnih dogodivščin, vključno z vkrcanjem na skrivno »miniaturno barko«, ki jo vodi ščurek Alfonzo, se Tomu in Viliju končno uspe ponovno združiti na veliki Noetovi barki, kjer pa se pravi izziv šele začne. Soočiti se morata z muhastim levom Branetom, ki je na ladji vzpostavil pravi režim tiranije in je naklonjen le močnejšim živalim, manjše in šibkejše pa zatira. Da bi vzpostavila mir in pravičnost na barki se morata Tom in Vili soočiti z levjo avtoriteto in pohlepom z edinim orožjem, ki ga premoreta – z glasbo.


Dirka za slavo

ob 19. uri

Biografska športna drama (Irska, Italija, VB), režija Stefano Mordini, igrajo Haley Bennett, Daniel Brühl, Riccardo Scamarcio …

Dirka za slavo je neverjetna zgodba, posneta po resničnih dogodkih, o svetovnem prvenstvu v reliju leta 1983. V tej resnični zgodbi o Davidu proti Goljatu spoznamo pogumne poražence ekipe Lancia, ki jih je vodil karizmatični Cesare Fiorio, ki so se zoperstavili mogočni Audi ekipi v enem največjih rivalstev v zgodovini športa.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Zora Zarnik

Na današnji dan leta 1072 je v Ljubljani umrla Zora Zarnik. Zagorjanka Zora Zarnik je bila odlična pianistka, ki zaradi krhkega zdravja ni razvila vseh svojih interpretativnih zmožnosti. Med obema vojnama je še veliko koncertrirala po bivši Jugoslaviji in v Evropi. Potem pa je postala izjemna pedagoginja, posvetila se je vzgoji mladih pianistov in iz njene šole so izšli biseri slovenske pianistične elite, med drugim tudi Dubravka Tomšič Srebotnjak in Hubert Bergant.


Ludvik Kramberger

Na današnji dan je leta 2009 v Trbovljah umrl častni občan občine Trbovlje, primarij, doktor medicine in legenda zasavskega otroškega zdravstva Ludvik Kramberger. Bil je pobudnik in vzpodbujevalec gradnje Otroške bolnice Trbovlje, ki so jo odprli konec leta 1963. Postal je prvi predstojnik otroškega oddelka trboveljske bolnišnice. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, tudi najvišje občinske v občini Trbovlje. Prvojunijsko nagrado občine Trbovlje za izredne dosežke je prejel leta 1984, leta 1996 pa je postal častni občan Trbovelj.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Velikonočna nedelja

Velika noč je ena izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki ga praznujejo po vsem svetu. Tudi v Sloveniji ima Velika noč velik pomen in je zaznamovana z verskimi obredi ter številnimi tradicionalnimi navadami. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. Vendar pa Cerkev nikoli ni popolnoma sledila najnovejšim astronomskim odkritjem.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor