torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bodo v vseh zasavskih župnijah pripravili tradicionalen velikonočni blagoslov jedi. V Hrastniku in Trbovljah ter pod njima bodo danes pripravili prireditev Punce v jami. V Trbovljah pikado turnir. V Trbovljah filmski predstavi Kraljevski Artur in Speči psi. Ogledate si lahko tudi različne razstave in se udeležite današnji rednih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 30. marec 2024


Vreme

Danes bo večinoma sončno, nekaj več oblačnosti bo popoldne predvsem na severozahodu, tam lahko nastane tudi kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 °C.

V noči na nedeljo bodo predvsem na zahodu možne krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. V nedeljo bo na vzhodu večinoma sončno, drugod bo več oblačnosti, ponekod na zahodu bodo občasno še krajevne padavine. V ponedeljek se bo dež na zahodu okrepil in razširil nad večji del države. V torek bo spremenljivo oblačno s popoldanskimi krajevnimi plohami, deloma nevihtami.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi betoniranja mostu je cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah pri mostu čez Medijo od danes do srede, 3. aprila, popolnoma zaprta. Zapora bo postavljena 24 ur dnevno. Obvoz poteka preko lokalnih cest iz smeri Vidrge in iz smeri Spodnjega Šemnika (smer Strahovlje).


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Velikonočna žegnanja

Povsod po Zasavju bodo danes pripravili velikonočen blagoslov jedi. V zasavskih cerkvah bo potekalo žegnanje jedi ob običajnih urah, ponekod so pripravili žegnanje tudi izven cerkvenih prostorov. K blagoslovu prinesemo velikonočna jedila: kruh, meso, pirhe in hren. Po krščanskih običajih kruh ali potica predstavlja Kristusovo trnjevo krono, meso predstavlja Jezusovo telo, pirhi predstavljajo Jezusove rane in kaplje krvi, hren predstavlja Jezusove žeblje.


Zavod Savus

Punce v jami

Danes se bo 180 pogumnih slovenskih žensk in deklet spustilo v jamo na Ajnzerju v Trbovljah in preteklo ali prehodilo pot do Hrastnika, kjer se bodo po Barbara vpadniku spet podale na svetlo. Prireditev se prične ob 11. uri z uvodnim srečanjem v Mašinhausu v Hrastniku, kjer bo punce pozdravila tudi častna pokroviteljica prireditve Lidija Jerkič. Za ogrevanje bosta poskrbela fitnes trenerja Jure in Žiga Laznik. Po teku in hoji v jami bodo punce pozdravili dolski copatarji s čestitko in rožico, tekmovale bodo še v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, se posladkale s funštercom. Pred podelitvijo priznanj in nagrad z nepogrešljivim Perkmandeljcem pa bodo uživale še v koncertu zasavskega rockerja Primoža Legvarta.


Gol bar

Zaključni turnir v pikadu

V Gol baru v Trbovljah bodo danes ob 16. uri pripravili zaključni turnir zasavske lige v elektronskem pikadu. Na turnirju bodo podelili pokale najboljšim ekipam tekmovalne sezone 2023/24. Igralci se bodo pomerili v kategoriji 501 master out. Tekmovale bodo dvojice (žrebane) in posamezniki. »Še zadnjič v tej sezoni se dobimo skupaj ter dokažemo vsem, da se v Zasavju igra vrhunski pikado,« vabijo organizatorji.


DDT

Razstava Art Kum 2023

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled likovna razstava Društva za umetnost Kum Art Kum 2023. Po desetletjih likovnega ustvarjanja na zasavskem očaku je zaživela ideja, da bi se ustvarjalke in ustvarjalci družili na izbranih mestih, od koder se vidi vrh Kuma. Ta ideja se je uresničila avgusta 2023, ko je ex tempore Art Kum prvič potekal v prijetnem okolju t. i. Zoisove graščine na Počakovem, ki je v lasti ameriškega priseljenca Chrisa Millerja. Na razstavi so na ogled likovna in fotografska dela ter eno kiparsko delo. Svoja dela predstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnković, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže in Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 31. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure,  Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17 odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kraljevski Artur

ob 17. uri

Ameriški pustolovski film, izvirni naslov Arthur the King (2024), režija Simon Cellan Jones, scenarij Michael Brandt, igrajo Mark Wahlberg, Simu Liu, Juliet Rylance, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman, Bear Grylls, Paul Guilfoyle …

Med profesionalnim pustolovskim tekmovalcem Michaelom Lightom (Mark Wahlberg) in družabnim potepuškim psom po imenu Arthur se po desetih dneh in 700 kilometrih (435 milj) vzdržljivostne pustolovske dirke splete nezlomljiva vez. Posneto po neverjetni resnični zgodbi avantura spremlja tekmovalca Lighta, ki obupano išče zadnjo priložnost za zmago, ko prepriča sponzorja, da podpre njega in ekipo športnikov (Simu Liu, Nathalie Emmanuel in Ali Suliman) za prvenstvo v pustolovskih dirkah v Dominikanski republiki. Med dirko se ekipa sooča z mejo vzdržljivosti, pes Artur pa na novo opredeli, kaj zmaga, zvestoba in prijateljstvo resnično pomenijo.


Speči psi

ob 19. uri

Izvirni naslov Sleeping Dogs (Avstralija, ZDA, 2024), režija Adam Cooper, scenarij E.O. Chirovici, Bill Collage, Adam Cooper, igrajo Russell Crowe, Karen Gillan, Marton Csokas …

Russell Crowe upodobi nekdanjega detektiva oddelka za umore Royja Freemana, ki ima težave s spominom in je prisiljen ponovno pregledati primer brutalnega umora, ki se ga ne more spomniti. Medtem ko življenje obsojenega visi na nitki, Freeman zbira brutalne dokaze iz desetletja stare preiskave umora in razkriva zloveščo mrežo zakopanih skrivnosti in izdaj, povezanih z njegovo preteklostjo. Zaupa le svojim instinktom in se sooči s srhljivo resnico – včasih je najbolje pustiti speče pse ležati.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anica Kužnik

Na današnji dan se je leta 1921 v Krškem rodila igralka in gledališka režiserka Anica Kužnik, vnukinja slovenske matere Ane Dimnik. Igralsko pot je začela pred drugo svetovno vojno v Krškem, nadaljevala pa pri trboveljski gledališki skupini Sokol. Po drugi vojni se je pridružila Sindikalnemu gledališču SKUD. Za uspešno kulturno-prosvetno delo je prejela leta 1967 Linhartovo značko, leta 1982 zlato značko Društva prijateljev mladine Slovenije, leta 1982 srebrno značko ZSMS in leta 1987 bronasto priznanje OF.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan sprehoda v parku

Tudi če sicer nikoli ne greste na sprehod v mestni park, se 30. marca vsekakor spodobi, da si ga privoščite. Danes je namreč dan sprehoda v parku.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor