sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1930 rodil klarinetist, solist, glasbeni pedagog in žirant na različnih tekmovanjih Ernest Ačkun, leta 1968 je umrl zdravnik, ki je več kot 30 let vodil trboveljsko bolnišnico, Virgil Krasnik, leta 2006 pa župan občine Trbovlje v mandatu 1998 – 2002 Ladislav Žiga Žgajnar. Danes je tudi svetovni dan gledališče in med šaljivimi dnevi dan dremanja.

Danes bodo v Zagorju pripravili slavnostni koncert ob 40 letnici simfoničnega orkestra Glasbene šole Zagorje. V Hrastniku bodo pripravili delavnico o komunikaciji z različnimi javnostmi. V trboveljski knjižnici bo Aleš Juvanc predstavil kolesarsko vandranje po Oceaniji, še prej pa bodo otroci lahko uživali v glasbeni pravljici. Ogledate si lahko tudi različne razstave in se udeležite današnji rednih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 27. marec 2024


Vreme

Danes bo pretežno oblačno. Dopoldne bo deževalo predvsem v hribovitih zahodnih krajih, pozno popoldne in zvečer pa se bo dež od zahoda razširil nad vso Slovenijo. Jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 10 do 19 °C.

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo sprva občasno deževalo, padavine se bodo popoldne okrepile in razširile nad večji del države. V petek bo dež večinoma ponehal, le še v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Popoldne se bo jasnilo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Pikelj (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Škratovina, izvod proti Weissu, Ušeničnik (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Glasbena šola Zagorje ob Savi

Slavnostni koncert: 40 let Simfoničnega orkestra GŠ Zagorje

Danes ob 19. uri bodo v KC Delavski dom Zagorje pripravili slavnostni koncert simfoničnega orkestra Glasbene šole Zagorje ob Savi pod vodstvom Klemna Benka. Na koncertu bodo poleg godalnega in simfoničnega orkestra (oba vodi Klemen Benko) nastopili tudi pevke in pevci MPZ Medeja pod vodstvom zborovodkinje Špele Koprivšek ter solistki Blažka Juvan (violina) in Ula Ašič (viola), obe pod mentorstvom Katje Žekar. Glasbena gostja na koncertu bo Ditka, kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica s Prevalj na Koroškem. Progam bo povezovala Karmen Cestnik.


Zavod Aspira

Komunikacija z različnimi javnostmi

Zavod Aspira pripravlja danes ob 17. uri v Mladinskem centru Hrastnik delavnico, kako sodelovati z mediji in različnimi javnostmi Komunikacija z različnimi javnostmi. Delavnica poteka v okviru projekta Proteus Aktivni državljani, močna regija. Na njej boste spoznali, kako vzpostaviti stike in sodelovati z mediji, kako povedati svoje zgodbe na način, da bodo le-te zanimive za medije in širšo javnost. Gostja delavnice bo Neža Šabanovič Grmšek, urednica spletnega portala zon.si.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Aleš Juvanc: Kolesarsko vandranje po Oceaniji

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah pripravljajo nocoj ob 19. uri predavanje Aleša Juvanca Kolesarsko vandranje po Oceaniji. Juvanc je svetovni popotnik, ki svoje destinacije skrbno izbira. Ljubezen do odkrivanja sveta združuje z ljubeznijo do kolesarjenja. Odpravil se je že na vse celine ter prekolesaril že 90 držav. Predstavil bo dogodivščine in kraje z zadnje poti. Pot je začel v mestu Perth, na zahodni obali Avstralije, jo nadaljeval po osamljeni pokrajini, kjer tudi po 190 km ni bilo nobene zgradbe. Srečal se je z Aborigini in uzrl lepote klifov. Pot ga je vodila v mesto Adelaide, sledil je Melbourne, prekolesaril je Fidži in kolesarsko pot nadaljeval po Avstraliji. V slabih dveh mesecih je prekolesaril 4.656 km.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Glasbena pravljična urica z GŠ Trbovlje

Danes ob 17. uri  bodo na mladinskem oddelku Knjižnice Toneta Seliškarja skupaj z Glasbeno šolo Trbovlje pripravili glasbeno pravljično urico. Vabljeni vsi otroci, ki si želijo ob branju vključiti tudi druge čute. Dovolite, da vas glasba nežno poboža, pravljica pa odpelje v daljne, daljne kraje.


ZLU

Zdrave srede na ZLU

ZLU vabi na delavnico na temo zdravja, ki so jo poimenovali Zdrave srede na ZLU. Zdrava sreda na temo Ali sem fit  je test telesne pripravljenosti za odrasle. Testiranje bo potekalo danes od 10. do 11.30 ure v predavalnici DDT.


ZLU

Začetni tečaj španščine

Na ZLU nadaljujejo z začetnim 40-urnim tečajem španščine na ravni A1. Tečaj bo danes ob 17. uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

ZLU nadaljuje s 40-urnim brezplačnim programom o digitalnih orodjih in umetni inteligenci. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Izvajalca bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Turistično društvo Trbovlje

V prostorih Turističnega društva Trbovlje si lahko danes in jutri med 10. in 12. uro ter 16. in 18. uro ogledate Velikonočno razstavo.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


Kulturni dom Kisovec

Razstava Bojan Čokl

V avli kulturnega doma Kisovec je na ogled razstava slikarja Bojana Čokla, ki je po končani OŠ v Gorišnici končal Gimnazijo na Ptuju in se v študijskem letu 1967/68 vpisal na Pedagoško akademijo (likovni pouk) v Mariboru. Njegovi profesorji so bili akademski slikarji in kiparka  Lajči Pandur st., Maks Kavčič, Bojan Golija, Slavko Kores in Vlasta Tihec. Po končanem študiju se je leta 1970 preselil v Kisovec, kjer ga je ravnatelj izlaške OŠ Davo Sušnik na predlog slikarja Toneta Leskovška zaposlil v šoli kot učitelja likovnega pouka. Istočasno je poučeval še v OŠ dr. Slavka Gruma in dve leti na Trgovski šoli Trbovlje. Od leta 1972 je član in tajnik Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, udeleženec kolonije je bil v letu 1971. Leta 2005 je prejel zagorsko plaketo dr. Slavka Gruma za dosežene uspehe na kulturno – umetniškem področju.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. . Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Hrastnik

Kameratski kino abonma

Asistentka

ob 19. uri

The Assistant, režija in scenarij Kitty Green, igrajo Julia Garner, Matthew Macfadyen, Makenzie Leigh, Kristine Froseth, Jon Orsini, Noah Robbins

Film, ki nas za devetdeset minut postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, ni zgodba o Harveyju Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami. Spremljamo Jane, ki je nedavno dobila sanjsko službo asistentke pri vplivnem filmskem podjetju. V pisarno prispe še pred zoro in se pridno loti dela: kuhanje kave, fotokopiranje, kupovanje letalskih kart, sprejemanje telefonskih klicev … A medtem ko drsi skozi svojo dnevno rutino, se vse bolj zaveda zlorab, ki prežemajo prav vsak vidik njenega delovnega dne …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ernest Ačkun

Na današnji dan se je leta 1930 v Hrastniku rodil izjemen klarinetist, solist, glasbeni pedagog in žirant na različnih tekmovanjih Ernest Ačkun. Veljal je za virtuoznega interpreta z izjemno izenačeno igro v različnih registrih in visoko kultiviranim tonom ter izjemno muzikalnostjo. Svojo glasbeno kariero je po mladosti v Hrastniku nadaljeval v Beogradu, kjer je 28. februarja leta 2001 tudi umrl.


Virgil Krasnik

Na današnji dan je leta 1968 v Trbovljah umrl zdravnik, ki je več kot 30 let vodil trboveljsko bolnišnico, Virgil Krasnik. V času njegovega vodenja je bolnišnica dobila sodobno organizacijsko podobo: ločili so otroke in odrasle bolnike, vzpostavili interni, kirurški in ginekološkoporodni, pediatrični in rentgenski oddelek, anestezijsko in laboratorijsko službo, ustanovljena je bila tudi transfuzijska postaja. Bil je glavni pobudnik širitve bolnišnice: pod njegovim vodstvom je bila zgrajena nova otroška bolnišnica in prizidek, s katerim so povečali število postelj in reševali prostorske težave specialističnih ambulant. Napisal je več strokovnih člankov, s predavanji pa je sodeloval tudi pri Rdečem križu Slovenije.


Ladislav Žiga Žgajnar

Na današnji dan leta 2006 je umrl Ladislav Žiga Žgajnar, župan občine Trbovlje v mandatu 1998 – 2002. V času njegovega županovanja so pričeli z zapiranjem RTH. Odprli so nov poslovno stanovanjski objekt med občinsko stavbo in mestnim parkom, novo cerkev (zraven muzeja), športno dvorano Polaj, moderno stavbo Zavarovalnice Triglav, novo zgradbo STPŠ Trbovlje. Prenovili so cesto med Trbovljami in Hrastnikom, izpraznili priljubljeni bajer, obnovili letno kopališče (Kopalnica), zgradili 6 km vodovoda na Planini, postavili ekološke otoke, odkrili so spominsko ploščo Miri Mihelič. V času njegovega županovanje je Lafarge prevzel trboveljsko cementarno, župani petih občin so podpisali pismo o nameri za regijski projekt ravnanja z odpadki.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan gledališča

Danes obeležujemo svetovni dan gledališča. Pobudo za ta dan je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet poslana leta 1962, njen avtor je bil Jean Cocteau.


Dan dremanja

Danes je dan posvečen slavitvi dremeža. Po malem dremajte ves dan.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor