Danes je svetovni dan boja proti raku. Na koledarju nevsakdanjih dni pa najdete dan zahvale poštarju.

Privoščite si kino predstavo ali pa si oglejte kakšno odprto razstavo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 4. februar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo precej jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, ki jo bo največ na severovzhodu. Po nekaterih nižinah bo zjutraj kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14 °C.

Jutri bo še pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megleno. Čez dan bo ponekod zapihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 4, najvišje dnevne od 11 do 18 °C. V torek in sredo bo v severnih in vzhodnih krajih sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Batičerija 2

Projekt Batičerija 2 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo in kako bi lahko v kiparjevem opusu našli navdih za nov uporaben predmet. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov, ki nam s svežim in sodobnim pristopom ohranjajo spomin na Stojana Batiča.

Razstava Batičerija 2 bo v galeriji Delavskega doma Trbovlje na ogled do 25. februarja. Galerija je odprta ob četrtkih med 17. in 18. uro ter od petka do nedelje med 16. in 19. uro. Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, ob 11. uri bo izbrane projekte predstavil soavtor razstave Boris Beja.


Delavski dom Trbovlje – kino

Želja

ob 17. uri

Ameriška animirana pustolovščina, izvirni naslov Wish (2023), režija Chris Buck, Fawn Veerasunthor igrajo Chris Pine, Ariana DeBose, Alan Tudyk…

Želja je povsem nova Disneyeva glasbena komedija, ki vas vabi v čarobno kraljestvo Rosas, kjer si Asha, bistro zasanjano dekle, zaželi željo tako močno, da jo usliši kozmična sila – mala kroglica z brezmejno energijo, po imenu Zvezda. Asha in Zvezda se morata skupaj soočiti z najmočnejšim nasprotnikom – vladarjem kraljestva Rosas, kraljem Magnificom – da bi rešili Ashino skupnost in dokazali, da se lahko zgodijo čudovite stvari, ko se volja enega pogumnega človeka združi s čarobnostjo zvezd.


Spomin

ob 19. uri

Ameriško mehiška drama, izvirni naslov Memory (2023), režija Michel Franco, scenarij Michel Franco, igrajo Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brooke Timber…

Ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo, zaradi katere so čustva v njej še toliko močnejša kot sicer. Sylvia je socialna delavka, ki živi preprosto in urejeno. Njen delavnik zapolnjujejo skrb za hčerko, odhod v službo in redni obiski srečanj anonimnih alkoholikov. Sylvia se nekega dne mukoma udeleži srednješolske obletnice in se po nespretnem srečanju poveže z nekdanjim sošolcem Saulom. Izkaže se, da Saul trpi za obliko demence, zaradi katere njegov um niha med popolno ostrino in nenadnimi zatemnitvami. Nekaj, kar se je začelo kot lahkoten pogovor, se razvije v razmerje, ki oba zaznamuje veliko bolj, kot sta si pripravljena dopustiti.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan boja proti raku

Vsako leto 4. februarja se v okviru svetovnega dneva boja proti raku po vsem svetu opozarja na raka ter njegovo preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje, pri čemer se priznava zavezanost organizacij, skupnosti in posameznikov k zmanjšanju vpliva bolezni na svetovni ravni.


Dan zahvale poštarju

Danes je v koledarju nevsakdanjih svetovnih dni zapisan dan zahvale poštarju. Zahvalite se svojemu poštarju – če ne morete tega storiti osebno, mu v svojem nabiralniku pustite listek s prijaznim sporočilcem. Dovoljeno je priložiti tudi sladko darilce.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPoznamo sarkopenijo?
Naslednji članekNa Ljubnem tudi mladinska tekma