Sarkopenija pomeni izgubo mišične mase. Nizko mišično maso spremlja zmanjšana mišična moč ali zmanjšana zmogljivost. Je eden najpogostejših razlogov za pešanje starostnika in posledično izgubo samostojnosti. Poveča se tveganje za padce, oviranost in slabšo kvaliteto življenja.

Do neke mere je sarkopenija običajen pojav, povezan s staranjem. Mišična masa začne upadati že po 40. letu starosti. Do 80. leta naj bi posameznik izgubil do 50 % celotne mišične mase. Ob tem do 70. leta maščobna masa narašča, kasneje pa postopoma upada.

Vzroki sarkopenije

Vzroki za razvoj sarkopenije so številni – tako notranji kot zunanji. Od zunanjih sta pomembna zmanjšana telesna aktivnost in zmanjšan vnos beljakovin s prehrano. Problematična sta tako premajhen kot prevelik kalorični vnos, ki vodi do sarkopenične debelosti.

Sarkopenična debelost je običajno opredeljena kot kombinacija sarkopenije in debelosti. Združuje torej nizko mišično moč, nizko mišično maso in slabo kakovost mišic ter visok delež telesne maščobe. Sarkopenija in debelost se medsebojno dopolnjujeta ter povečata negativne učinke obeh stanj. Pri osebah s težavami, povezanimi s povečano telesno maso, je potrebno previdno oceniti koristi in tveganja preden se odloči za zmanjšanje telesne mase. Pri načrtovanju zmanjšanja telesne mase je za ohranitev mišične mase tako potrebno zmerno znižati energijski vnos. Pomemben je zadostni vnos beljakovin in kombinacija s telesno aktivnostjo.

Notranji vzroki, ki prispevajo k mišičnem pešanju so pogojeni z biologijo staranja – pride do upada živčno-mišičnih stikov in posledično do upada mišičnih vlaken. Prav tako je pomemben upad nekaterih hormonov.

Posledice sarkopenije

Zaradi kroničnih bolezni, ki so z leti pogostejše, ter drugih procesov staranja, pride do aktivacije vnetne poti. Kronične bolezni, ki so povezane z aktivacijo vnetne poti so revmatološke bolezni in tudi druge kronične bolezni kot so srčno popuščanje, kronična ledvična bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen in druge.

Posledica sarkopenije je krhkost. Gre za splošen upad vseh funkcij. Teža se lahko zmanjša za 5 ali več kg. Oseba se težje giblje, mišice so šibke, nenehno se počuti utrujenega in izčrpanega. Obstaja veliko tveganje da bo ta oseba kmalu obležala in ne bo več vstala če ne bo deležna ustrezne prehrane in vadbe.

V naslednjem nasvetu bomo govorili o nefarmakoloških ukrepih za preventivo.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekPonijevci s polno paro naprej
Naslednji članekDanes dogaja