Na današnji dan se je leta 1904 v Hrastniku rodil pesnik, borec za pravice delavcev, skojevec, steklar, rudar, kulturnik in partizan France Kozar.

Danes bo v Zasavju več kulturnih prireditev za odrasle kot tudi za otroke.  Tina in Tine v Zagorju, Praznične potice Orehkove Mice v Hrastniku, pa predavanje Nataše Pouh in pogovorni večer v muzeju v Trbovljah. Tisti najbolj aktivni pa na otvoritev pumptracka v Hrastnik. Udeležite se lahko tudi četrtkovih aktivnosti ali pa si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 7. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo precej jasno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla, ki se bo predvsem v ljubljanski kotlini lahko zadržala večji del dneva. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 0, najvišje dnevne od 1 do 5 °C.

V petek dopoldne bo pretežno jasno, po nižinah in tudi ob morju bo precej nizke oblačnosti ali megle. Popoldne bo oblačnost od zahoda naraščala. V soboto bo oblačno, a povečini suho vreme.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Razbor, izvod Zaloka (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šklendrovec Spodnji, izvod Spodnji Šklendrovec, od 11. do 14. ure TP Polšnik 2, in od 11. do 14. ure TP Čemšenik, Limovce, Limovce 2, Petelink, Prvine, Razbor, vlečnica Prvine, Zaplanina  (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavski muzej Trbovlje

Socialni realizem v Zasavju

V Zasavskem muzeju Trbovlje bo danes ob 17. uri pogovorni večer in ogled občasne razstave Socialni realizem v Zasavju. Gost večera bo Aleš Leko Gulič.

 


Občina Hrastnik

Pumptrack

V Hrastniku bo danes ob 15. uri na Štircu ob tenis igrišču otvoritev Pumptracka. Pumptrack je namenjen vsem starostnim skupinam, od otrok do odraslih, in je odličen kraj za učenje, izboljšanje kolesarskih veščin ter druženje. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen kolesar, vas vabijo, da se pridružite in uživate v vožnji na novem pumptrack poligonu.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Tina in Tine

Vabljeni na predstavo za otroke Tina in Tine, ki so jo pripravile in jo bodo zaigrale vzgojiteljice Vrtca Izlake. Predstava bo ob 17.30, predhodne prijave so obvezne.

 


Glasbena šola Trbovlje

Veseli december

Učenci Glasbene šole Trbovlje bodo danes 16. uri že tradicionalno polepšali praznični december z nastopom starostnikom v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje. Lepo dolgoletno medgeneracijsko sodelovanje, ki veliko pomeni mladim glasbenikom in ostarelim občanom, ki koncertov ne morejo več obiskovati.


Knjižnica Antona Sovreta

Nataša Pouh: Nazaj k sebi

Nataša Pouh je večna optimistka, iskalka vedno novih načinov za izboljšanje kakovosti življenja, ženska, ki se je začela poslušati in posvečati sebi, ki deluje kot terapevtka karmične diagnostike pod imenom B-FREE terapije. Predavanje Potovanje nazaj k sebi se bo posvetilo temu, da postanemo sami ustvarjalci svojega življenja, takšnega kot si globoko v sebi želimo. Pogovarjali se bodo o tem, kaj vse definira in vpliva na naše delovanje, pomen najpomembnejših čustev in njihovega obvladovanja, kako opustiti naučene in privzgojene vzorce ter prepričanja, ki se jih velikokrat niti ne zavedamo in močno otežujejo naše življenje. Predavanje bo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku ob 18. uri.


KRC Hrastnik

Praznične potice Orehkove Mice

V dvorani Delavskega doma Hrastnik bo danes ob 17. uri na ogled prva otroška gledališke predstave v sklopu otroškega abonmaja, ki bo danes ob 17. uri. Topla, a hkrati zabavna praznična predstava o tem, da ni vse tako kot je videti na prvi pogled. Veverica Orehkova Mica je povabljena na božično zabavo, zato se odloči, da bo spekla lešnikove potičke. A ugotovi, da lešnikov ni. Pa bi morali biti, saj se dobro spomni, da jih je pospravila v košaro. Le kam so izginili in le kdo je kriv, da na božični zabavi letos ne bo Micinih lešnikovih potičk.


ZLU

Osnovno digitalno usposabljanje

Zasavska ljudska univerza vsak četrtek organizira osnovno digitalno usposabljanje, ob 9. ali 11. uri (glede na predhodno znanje) v prostorih Medgeneracijskega središča Dol pri Hrastniku, Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku. Predavanje je za udeležence brezplačno, obvezne so predhodne prijave.


ZMŠT

Individualna svetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih so individualne svetovalnice od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu svete Barbare

V prostorih Delavskega doma Trbovlje je odprta tradicionalna razstava ob dnevu Svete Barbare. Svoje umetnine bosta razstavljali Pika Gačnik in Marjeta Hribar. Pika Gačnik se v svojem delu osredotoča na grafiko ter poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska – kolagrafijo ter grafiko razširjenega polja. Avtorica se na razstavi predstavlja s serijo grafik Kuolmografija. Mednarodno priznana umetnica Marjeta Hribar s svojim delom predstavlja slovensko dediščino in predvsem premog na nov, kreativen način, ki je usmerjen v trajnostno prihodnost.

Razstava bo na ogled do 17. decembra, v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. Galerija bo v soboto, 9. decembra, odprta od 16.00 do 17.00. Lahko si jo ogledate tudi po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Improman

ob 18. uri

Slovenski dokumentarni film, izvirni naslov Improman – Portret zvočnega umetnika  (2023), režija Jim Clark / Matej Ocepek, igrajo Matej Ocepek, Maj Ocepek, Enej Ocepek, prijatelji, sodelavci…

Matej Ocepek od leta 1993 poleg dokumentarno-igranih in eksperimentalnih filmov, komponira tudi najrazličnejšo glasbo. V svojem garažnem studiu je produciral že več kot 300 projektov, katere prosto deli na svoji spletni strani improman.com. Glasbena dela so razpeta nekje med elektroniko, improvizacijo, noise-rockom, punkom in filmsko glasbo. Poslužuje se različnih doma izdelanih naprav in inštrumentov, katere v kombinaciji z klasičnimi glasbili uporablja na zelo svojevrsten način. Za njegova glasbena in filmska dela je prejel že več nagrad doma in v tujini.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


France Kozar

Na današnji dan se je leta 1904 v Hrastniku rodil pesnik, borec za pravice delavcev, skojevec, steklar, rudar, kulturnik in partizan France Kozar. S 15 leti je odšel delat na rudnik. Pri 17. letih se je prvič znašel v zaporu zaradi društvenega dela v Delavsko-kulturnem društvu Iskra. Takrat je bil že član ilegalnega SKOJ-a, kamor ga je povabil Mile Klopčič. Kasneje je bil še večkrat zaprt. Že na začetku vojne so ga junija 1941 Nemci zaradi ilegalnega dela zaprli v Celju in ga odpeljali v koncentracijsko taborišče Mathausen. Februarja 1942 so ga odpustili. V eni izmed hudih nemških ofenziv je 22. decembra 1944 padel v bližini Ljubnega ali na Menini planini. Njegov grob je neznan.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan letalstva

Leta 1996 je Generalna skupščina 7. december razglasila za svetovni dan letalstva. To je sicer naredila skupščina Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (specializirana agencija OZN) že leta 1992 z željo poudarjanja in pospeševanja prednosti mednarodnega civilnega letalstva.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekObeležili god svete Barbare
Naslednji članekNa današnji dan: France Kozar