Skupina Za Savo  in Mladinski center Zagorje  vabita na dogodek, posvečen ohranjanju naše najdaljše reke. Dan za Savo  bo v petek, 19. avgusta od 15. do 22.30 ure v Mestnem parku Zagorje (pri poldnevniku).

Srečali se boste lahko z naravovarstvenimi organizacijami, se sprehodili do Medije z biologom, prisluhnili pogovoru o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na Savo, si ogledali film Zgodba Save, pa tudi otroci bodo našli kaj zase.

Program

15:00 – 18:00 stojnice različnih naravovarstvenih organizacij in delavnice

16:00 – sprehod do Medije z biologom

17:00 – pripovedna predstava za otroke Kako je deklica postala varuhinja reke

(gostja Alja Bulič, v sklopu projekta Varuhinje rek)

17:30 – ustvarjalna delavnica Varuhi rek

(gostja Alja Bulič, v sklopu projekta Varuhinje rek)

18:00 – kviz o rekah (za odrasle)

18:30-20:00 – pogovor o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na Savo in trajnostnem razvoju

(gostje: mag. Jure Vetršek (Ekokrog, društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo), Davorin Žnidarič (CI za ekosocialno družbo in razvoj Zasavja), Jurij Stritih (svetovalec za trajnostni razvoj in kajakaš), Matej Kračan (CI ZaSavo), Brina Sotenšek (Lutra, inštitut za ohranjanje naravne dediščine)

20:00 glasbeno presenečenje: zasavska glasbena skupina Čuvaji Save

20:30 projekcija filma Zgodba Save  (zavod Leeway Collective)

V primeru dežja bo celoten dogodek  prestavljen v  Mladinski center Zagorje.

Namen dogodka je osveščanje o pomenu ohranjanja prosto tekoče reke Save, na kateri je načrtovanih 11 novih hidroelektrarn. Poleg že obstoječih bi to pomenilo kar 18 zaporednih jezov vse od Mavčič do hrvaške meje. Reke Save, kakršno v Zasavju poznamo danes, ne bi bilo več.

Skupina Za Savo združuje več organizacij, gibanj in posameznikov, katerih namen je odpreti široko razpravo o škodljivih učinkih hidroelektrarn na lokalno skupnost in naravo, predvsem pa zagovarjati sonaravnejše rešitve. Naša vizija je trajnosten razvoj Zasavja.

Srednja Sava med Medvodami in Zidanim Mostom je edini še ohranjeni daljši odsek Save v Sloveniji, ki ga želimo ohraniti za prihodnje generacije.

PR objava


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekŠe plinovod