Vlada je odločila, da bo 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan. Dan solidarnosti je dan, ko vsa Slovenija stopi skupaj v pomoč ljudem, prizadetim v poplavah. Na ta dan lahko vsak po svojih močeh na prizadetih območjih, kot tudi v drugih mestih in krajih, pomaga na različne načine, med drugim tudi s čiščenjem, zbiranjem pomoči, doniranjem ali pa tudi kako drugače prizadetim v poplavah pokaže, da niso ostali sami.

Premier Robert Golob je ob napovedi dneva solidarnosti na svojem Instagram profilu zapisal: »Želimo, da Slovenija te težke in naporne dni zaključi v duhu solidarnosti. Da pomagamo znancu, sosedu, prijatelju, vsem, ki so jih prizadele hude poplave. In zato bo 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan.«

Z odredbo poveljnika Civilne zaščite RS je zagotovljeno, da danes vsa kritična infrastruktura deluje nemoteno. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je z njo odredil delo zaposlenim pri upravljavcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, v centrih za socialno delo, na področju veterine ter v zavarovalnicah, razen če predstojnik, poslovodna oseba ali poslovodni organ nemoteno delovanje zagotovi drugače. Prav tako je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pozvala upravne enote, naj bodo odprte. Velja tudi odredba poveljnika civilne zaščite, da so lahko trgovine odprte tudi danes.

Izjemoma je dovoljen tudi promet tovornih vozil, katerih največja masa presega sedem ton in pol. Dovoljen je tudi mednarodni transportni promet. Prav tako so na dan solidarnosti odprti vrtci, če tako presodijo v lokalnih skupnostih. Tudi izvajalci nujnih storitev, kot so na primer izvajalci institucionalnega varstva, delajo kot običajno.

Tudi v uredništvu časopisa Savus smo se odločili, da stopimo skupaj in pomagamo krajanom Luč. Ponovno smo odprli Juretov sklad, kjer zbiramo sredstva za krajane Luč. Več si lahko preberete v članku Za Lučane.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

 

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

 

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus

Foto: arhiv Savus