sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Dan samostojnosti in enotnosti

Danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti v spomin na zgodovinsko odločitev za osamosvojitev Slovenije. Praznik je dela prost dan, zato je tako ali tako večina Slovenk in Slovencev doma. Praznujemo pa vseeno lahko.

Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra 1990 (plebiscit je potekal 23. decembra 1990), na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno (tj. 88,5 odstotka vseh volivcev), s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

Skupščina Republike Slovenije je na skupni seji vseh treh zborov 6. decembra 1990 z veliko večino (204 za, nihče proti in 4 vzdržani) sprejela Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Kar 88,2 odstotkov volilnih upravičencev se je na plebiscitu izreklo za Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. Volilna udeležba je bila visoka – po podatkih DZ RS 93,2 odstotna. Z razglasitvijo rezultatov se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili še z imenom »in enotnosti«. To pa zato, ker so Slovenci ob plebiscitu pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Praznovanje obletnice razglasitve rezultatov plebiscita je letos zaradi epidemije koronavirusa precej okrnjeno, bo pa predsednik republike Borut Pahor v počastitev državnega praznika nagovoril državljane.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor