V soboto, 22. oktobra, se je 54 članov Društva invalidov Hrastnik odpravilo na ekskurzijo v Grosuplje, Višnjo Goro in Muljavo. Med drugim so si gledali spomenik Luisa Adamiča in Jurčičevo domačijo ter izvedeli veliko zanimivega.

Najprej smo si v Grosuplju ogledali veliko knjižnico in spomenik njihovemu rojaku Luisu Adamiču. Nato smo se z avtobusom počasi peljali po Radenskem polju. Med drugim smo lahko videli vrtače, ki bruhajo vodo in ob nalivih poplavijo polje. Vodička se je pohvalila, kako skrbijo za žabice, katere vsako leto z vedri prenašajo čez cesto, da preživijo. Izstopili smo pri Žabji hiši, katero so zgradili iz EU sredstev, da v njej izobražujejo mlade o ohranjanja narave.

Po ogledu filma in razstave v Žabji hiši smo se odpeljali v Višnjo Goro. V starem mestnem jedru stoji znamenita stavba s sodobno opremljenim čebelarskim muzejem o avtohtoni kranjski čebelici – Hiša kranjske čebele. Simbol Višnje Gore je polž, priklenjen na zlato verigo, v takšni ali drugačni obliki pa ga lahko vidimo pri vsaki hiši. Ogledali smo si znamenitosti mesta, med drugim tudi mestni vodnjak. Višnja Gora je najmanjše slovensko mesto.

Naš program smo zaključili na Muljavi z ogledom filma o Jurčiču in njegovi družini ter z ogledom njegove domačije. Po kosilu smo se odpravili preko Bogenšperka proti domu.

Heda Lamovšek

Foto: Društvo invalidov Hrastnik