Tudi v Sloveniji 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan čebel je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.

Ste vedeli?

– da je imel eden prvih kovancev na svetu simbol čebele;

– da so v medu živi encimi, ki v stiku s kovinsko žlico umrejo. Zato je med najbolje jesti z leseno žlico;

– da med vsebuje snov, ki pomaga pri boljšem delovanju možganov;

– da je med eno redkih živil na svetu, ki samo lahko vzdržuje človekovo življenje? Žlica medu je dovolj za 24-urno preživetje človeka;

– da med nima roka uporabnosti;

– da so trupla velikih svetovnih cesarjev pokopavali v zlatih krstah in jih nato prekrili z medom, da bi preprečili gnilobo;

– da izraz “medeni teden” izhaja iz dejstva, da so mladoporočenci po poroki uživali med za plodnost;

– da čebela živi manj kot 40 dni, obišče vsaj 1000 cvetov in v svojem življenju proizvede manj kot žličko medu.

Z namenom ozaveščanja mladih o pomenu čebel smo se v OŠ Ivana Cankarja Trbovlje med šolskim letom 2022/2023 povezali z Društvom revirskih likovnikov RELIK Trbovlje pri ustvarjanju poslikave panjskih končnic.

Zainteresirani učenci so v dveh popoldnevih likovno ustvarjali na lesene končnice, ki jih je donirala Žaga Trbovlje. Izbira motivov, ki so jih učenci slikali na leseno osnovo pod mentorstvom Zdenke Cestnik, Dragice Bečič, Jurija Crnkoviča in Jožeta Ovnika, je bila prepuščena otrokom. Mentorji so predlagali in usmerjali likovno ustvarjanje tradicionalnih in tudi bolj lokalno navezanih motivov, ki so jih mladi obogatili s svojo domišljijo in likovnimi veščinami.

V maju smo dokončane panjske končnice razstavili v Državnem zboru Republike Slovenije, kjer so na ogled poslancem, zaposlenim in drugim, ki vstopajo v zgradbo.

Skupina učencev, ki so sodelovali pri ustvarjanju izdelkov, pa tudi učenci, ki so v tekočem šolskem letu sodelovali pri debatiranju v okviru šolskega parlamenta pod mentorstvom učiteljice Biserke Rotar so se lahko v ponedeljek, 22. maja, udeležili vodenega ogleda zgradbe Državnega zbora, si pogledali razstavljene izdelke, si ogledali del seje DZ in se srečali s poslancem in nekdanjim učiteljem športa na naši šoli Gašperjem Ovnikom.

V Državnem zboru nas je sprejela predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič, ki je otroke ne le pozdravila ali nagovorila, temveč komunikacijsko spretno in navdušujoče vpletala v pogovor, katerega rdeča nit je bilo vključevanje, nenasilje in učenje za življenje, ne le za ocene.

Vključevanje otrok in mladine v ciljno usmerjene dejavnosti, ki spodbujajo njihovo ustvarjalnost, socializacijo, nadaljevanje tradicije in povezanost v lokalnem okolju so tisti del vzgoje in izobraževanja, ki more in mora premagati njihovo odvisnost od neosebnih tehnologij, ki jim prepogosto zapolnjujejo prosti čas.

Mojca Lazar Doberlet

Foto: OŠ Ivana Cankarja