Zasavski poštarji raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja ali sporočite vaši pošti. Lahko pokličete tudi na naše uredništvo. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli kot vedno pestro in zasavsko tematiko. V uvodniku pa tokrat Marko Planinc piše o mladih Zasavcih in tudi o vsebini časopisa Savus.

Mladi naj postanejo, kar si želijo

Jesen je prinesla povsem drug življenjski utrip. Dopustov in počitnic je bolj kot ne konec, pričel se je pouk v šolah, življenje teče po ustaljenih tirnicah. Tudi v Zasavju se spet marsikaj dogaja.

V današnjem časopisu pišemo, kaj vse so postorili v šolah in vrtcih med počitnicami, kako so se pripravili na novo šolsko in vrtčevsko leto, kakšni so načrti in želje. Vsekakor vsem privoščimo veliko dobrih ur in malo težav. Brez njih ne gre, vsaka pa se da s strpnostjo vseh (otroci, starši, učitelji, vodstva) vedno primerno odpraviti.

Že na prvi strani pišemo o stvareh, na katere smo lahko Zasavci ful ponosni. Bienalno flavtistično srečanje v Zagorju spada v vrh tovrstnih dogodkov na svetu. Zasavski inovatorji že leta nosijo zastavo slovenskega inovatorstva. Upamo, da bo iz osnovnošolcev, ki so prvič prestopili šolski prag kakšen, ki bo nadaljeval uspehe sedanjih zasavskih ustvarjalcev na različnih področjih.

Morda bo kdo postal uspešen podjetnik kot so v Skittiju. Morda bo kdo zapisan na trboveljskem mostu športnih junakov kot Uroš Stoklas. Morda bo kdo uspešen gasilec kot so na Dolu. Ali pa bo dobitnik Zlatega kuolma kot Zoran Poznič. Ali pa bo zapisana katera od punc med uspešne zasavske podjetnice. Morda bo kdo kandidat za oskarja kot Matevž Luzar. Ali pa bo kdo uspešen športnik kot so Peter Kauzer, Primož Roglič, Maša Holešek, Urša Haberl ali Lovro Percl Seručnik. Morda bo pa kdo kuharski mojster kot so bili člani komisije na hrastniškem Funštercu. Ali pa bo kdo kustos v ZMT. Ali pa bo kdo motorist kot Ludvik Pevec. Ali bo nastopal na Festivalu uporniške pesmi kot Zlatko. Dobro bi bilo, da bi bil kdo strokovnjak v Dewesoftu in bi z njim potoval na Luno.

Vsekakor pa mladim želim, da bi se v življenju ukvarjali s tistim, o čemer sanjajo. Naj bodo današnji uspehi Zasavk in Zasavcev vzpodbuda za vse, ki prihajajo na sceno življenja. Pomagajmo jim na vse načine, da bo njihova pot čim bolj lepa.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus