petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Brez celodnevnega posedanja v šoli

Na OŠ v Hrastniku in podružnici na Dolu so v ponedeljek, 9. januarja, ob dnevu šole obeležili spomin na narodnega heroja Rajka, po katerem šola nosi ime, in padec Pohorskega bataljona, od katerega mineva 80 let. Osrednja tema dneva šole je bila Šola v prihodnosti.

Učenci so se uvodoma spomnili na narodnega heroja Rajka in dan nadaljevali s socialnimi igrami, s katerimi so urili svojo koncentracijo in timsko sodelovanje, ki je danes nepogrešljivi del vsakdana. Glavni namen dneva šole je bil, da učenci z raznimi delavnicami spoznavajo način šolskega dela v prihodnosti, ki bo zanje zanimivejši in prodornejši.

Učitelji so pripravili literarne, matematične, tehniške, jezikovne, športne, glasbene in kuharske delavnice. Te so bile naravnane k samostojnim, kreativnim in samoiniciativnim dejavnostim, ki učence vodijo do spoznanj, kaj je za življenje pomembno.

Najpogostejši odgovor učencev na vprašanje, kakšno šolo si želijo v prihodnosti, je bil, da bi učitelji učencem predali uporabno znanje z zanimivejšimi didaktičnimi pristopi stran od celodnevnega posedanja v šolskih klopeh. Nekateri učenci napovedujejo šolo, ki bo šla v nadaljnji tehnološki in digitalni razvoj, drugi pa, da se bodo šole preselile na podeželje, kjer bo več prostora za vrtove, domače živali in vse drugo, s čimer se bodo prihodnje generacije učile, kako postati čim bolj samooskrben.

»Seveda mora biti šola v prvi vrsti za učence varna in udobna. Strokovni delavci se zavedamo, da se trendi izobraževanja spreminjajo v smeri, ki nas postavljajo pred nove izzive. Zagotovo gre način poučevanja v metode dela, ki  temeljijo na gibanju, eksperimentiranju, raziskovanju, izkustvenem učenju … S takšnimi pristopi bomo motivirali učence, odkrivali njihove potenciale in jih spodbujali k izbranemu poklicu, ki ga bodo opravljali z vso odgovornostjo,« je ob dnevu šole dodala ravnateljica Polona Dolanc.

TK

Foto: OŠ NHR Hrastnik


 

Isti avtor