nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Akutne okužbe dihal

V letu 2019 so zaznali hude akutne okužbe dihal, ki jih je povzročil novi koronavirus. Poimenovali so ga SARS-CoV-2 (angl. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), ki povzroča novo infekcijsko bolezen covid-19 (angl. coronavirus disease 19). Covid-19 je kužna bolezen, ki se med ljudmi prenaša kapljično ali kontaktno.

Glavni razlog hitrega širjenja okužbe je, da se virus prenese na naslednjo osebo, preden se pojavijo simptomi in znaki bolezni pri prvi osebi. V zgornjih dihalnih poteh se virus intenzivno razmnožuje, in sicer že 2-3 dni pred začetkom bolezni in prvi teden bolezni (vrh je četrti dan). Inkubacija traja od 2 do 14 dni, v povprečju od 4 do 6 dni. Virus najpogosteje prizadene pljuča, najpogostejši bolezenski znaki pa so vročina, kašelj in težko dihanje. Oboleli imajo pogosto spremenjen okus in voh, slednji je ponavadi prvi simptom covida-19.

V medijih so se pred kratkim začela pojavljati vprašanja o možnosti interakcij med covid-19 in nekaterimi zdravili za zniževanje krvnega tlaka. Mnogi bolniki prejemajo zaviralce konvertaze angiotenzina (ACE zaviralce) ali zaviralce angiotenzinskih receptorjev (sartani). Le ti naj bi s svojim mehanizmom poslabšali potek bolezni saj naj bi virus lažje vstopal v celico. Trenutno ni dokazov iz kliničnih ali epidemioloških študij, ki bi potrjevali povezanost med zdravili za zniževanje tlaka in slabšim potekom bolezni.

Podobne dileme so se pojavile tudi glede nesteroidnih antirevmatikov (NSAID). Nekaj teoretičnih raziskav je sprva predvidevalo, da ibuprofen prav tako olajša vstop virusa v celico. Drugih nesteroidnih antirevmatikov niso raziskovali, se pa po načinu delovanja ne ločijo bistveno od ibuprofena. Pozneje so študije pokazale, da temu ni tako in so to teoretično predvidevanje ovrgli. Zadnje klinične študije so pokazale, da uporaba ibuprofena ni povezana s težjim potekom bolezni ali večjo umrljivostjo.

Pomembno je opozoriti, da se bolniki, ki imajo vprašanja ali so negotovi glede svojih zdravil, posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom in vsekakor ne prenehajo jemati predpisanih zdravil brez predhodnega posveta.

V letu 2021 naj vas spremljajo modrost, znanost, pogum in zdravje!

Anja Ključevšek Roglič

Zasavske lekarne

Isti avtor