nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

75 let od smrti Franceta Kozarja

Letos minevajo 104 leta od rojstva slovenskega pesnika, pisatelja, partizana in rudarja Franceta Kozarja. 22. decembra mineva 75 let od njegove smrti.

France Kozar se je rodil 7. decembra 1904 v Hrastniku. Že kot 12-letni deček se je zaposlil v hrastniški steklarni kot odnašalec in hkrati hodil v osnovno šolo. Po končani šoli je služil kot pastir v Prapretnem, pri 18 letih pa je začel delati v rudniku. Leta 1931 se je vpisal v rudarsko šolo v Celju, ki jo je zaključil leta 1931. Po končani šoli je bil rudar v Velenju in Srbiji, pozneje je delal pri jamskih meritvah v Premogovniku Trbovlje.

Zaradi delovanja v delavskem gibanju so ga prvič zaprli leta 1921. Leta 1941 so ga Nemci odpeljali v taborišče Mauthausen, od koder se je vrnil po osmih mesecih.

Deloval je v delavsko-izobraževalnih društvih, pisal pesmi, črtice in reportaže s socialno problematiko. Dve leti je bil urednik in avtor strokovnega glasila Tehnični nameščenec. Napisal je pesem Nad kotlinami, ki jo je leta 1932 izdal Ljubljanski zvon, sicer pa njegova edina pesniška zbirka nosi naslov Izpod zemlje, izdal pa jo je v samozaložbi. Njegovo zadnje prozno delo, En svet večer 1941, je prva črtica v slovenski književnosti, ki govori o življenju v nemških koncentracijskih taboriščih, nastala je decembra 1942. Ob smrti je Kozar zapustil več nedokončanih del, med njimi tudi zbirko pesmi.

France Kozar je 5. julija 1944 odšel v partizane in 22. decembra istega leta padel v eni izmed nemških ofenziv. Kraj njegove smrti ni znan, predvideva se, da je umrl v bližini Ljubnega ali na Menini planini.

Savus

Foto: arhiv Wikipedije

Viri:

Wikipedia

M. Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999

Enciklopedija Slovenije, 4. knjiga, Ljubljana 1990

 

Isti avtor