Ob sredah popoldan bo na Savusu skoraj tri mesece čas za likovno umetnost. Vsak teden namreč predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Andrej Brumen Čop je prvi, ki ga objavljamo v tej seriji.

Andrej Brumen Čop

Rojen je bil leta 1967 v Mariboru. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomiral leta 1993 pri profesorici Metki Kraševec. V letu1995 je na isti ustanovi zaključil slikarsko specialko. Na povabilo galerije Werstadt Graz je leta 1994 študijsko bival v Gradcu. V letu 1997 je prejel štipendijo za študij slikarstva na Likovni akademiji v Pragi, leta 2000 pa še delovno štipendijo za bivanje v New Yorku.

Slikarsko ustvarjanje

Ustvarja tudi ilustracije in likovno opremo. Bil je urednik revije Likovne besede. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer tudi poučuje na Pedagoški fakulteti. Umetnost daje svojemu izbrancu popolno svobodo pri izbiri načina, s katerim ta vdahne življenje svoji stvaritvi in jo na ta način reši fizičnih omejitev, tudi časa.

Ustvarjalec ima torej pomembno in zahtevno nalogo, saj minljive in bežne življenjske utrinke naredi brezčasne. Andrej Brumen Čop se tega zelo dobro zaveda. Ne samo, da je čuječ in selektiven pri izboru svoje likovne tematike, pozoren in natančen je tudi pri uporabi medija, s katerim se izraža. Če razmišlja o življenju, se njegove misli materializirajo fluidno, komaj razpoznavno, ponavadi z uporabo akvarelnih barv in papirja. Prizor deluje kot odsev v zarošenem ogledalu ali na gladini motne vode.

Občutljiv je in krhek, razblinja se in odplava … V času svojega bivanja v Zagorju je bil slikar s tehtnim razlogom pogosto v mislih pri svoji mami, bila je namreč bolna. Upam si trditi, da je eno od takšnih srečanj mogoče prepoznati tudi na obeh slikah, nastalih v letošnji koloniji.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek