Kulturna kultura
Vsakega februarja se marsikdo vpraša, koliko kulture je v njem. No ja, ali pa bi se morda moral vprašati. Kdaj si je nazadnje ogledal dobro gledališko predstavo, razstavo, posnel odlično fotografijo, užival ob glasbi, si ogledal film, ki ga je vzpodbudil k razmišljanju? Kdaj je vzel v roke knjigo, ki ga je prepričala. Prebral pesem, ki jo je moral prebrati še enkrat. In še enkrat … Užival v odlični televizijski oddaji? Članku v časopisu, ki ni bil le naslov in velika fotka? Se sladil s kulturnim pogovorom ob dobri kavi?

Februar je primeren za to, ker so si ga Slovenci vzeli zase kot kulturni mesec. Februar je poln prireditev, je prešernim spominom na praznik, ki je sicer res povezan s smrtjo. Ampak s spominom, ko privrejo na dan pozitivne misli. Verzi Prešerna, ki so brezčasni. Kulturo, ki je brezmejna. Prireditvami, ki so nad nivojem siceršnjih dogajanj v še vedno takoimenovanih kulturnih domovih, knjižnicah, razstavnih prostorih, kjer pa se čez leto dogaja marsikaj, kar s kulturo (osnovno, človeško, ne le kulturno) nima ravno velike veze. Kulturo in kulturna dogajanja bo treba spet osmisliti. Razmisliti, ali res vsak pogovor in vsakršen predavatelj spada vsepovsod. Ali res lahko postavljamo na ogled vse in vsakomur v prostore, ki naj bi bili posvečeni. Ali res še tako slabo pripravljena prireditev spada na »elitni« oder naših kulturnih domov. Itn.

Kultura ni le pogovor o knjigi, vsebini. Kultura je kulturni pogovor o njej. Ne kakršenkoli, slabo pripravljen in voden. Kultura je kulturni odnos do sogovornika. Kultura je kulturni odnos do sodelavca. Kultura je kulturni odnos do vsega, kar nas obdaja. Ne zmoremo vedno. Včasih smo nekulturni, morda se tega niti ne zavedamo. Vendar je kultura tudi primerno opravičilo. Smo ga sposobni izreči? Pravi čas, pravemu človeku in na primeren način?

Danes je časopis primerno februarski in kulturni. Velik poklon vsem, ki so prejeli zasavska kulturna priznanja. Preberite časopis. In na zadnji strani nikar ne spreglejte imen, ki so pisala leto 2016. Nominirance za Zasavca leta 2016. Prisrčno vabljeni tudi h glasovanju.

Marko Planinc

Prejšnji članekDobra volja v Zagorju
Naslednji članekIzbor Zasavca leta 2016