V Trbovljah v letu 2023 obeležujejo 130 let zborovskega petja. Toliko namreč mineva od ustanovitve mešanega pevskega zbora Zvon. V januarju 1893 sta namreč trboveljski župnik Peter Erjavec in kaplan Pankracij Gregorc ustanovila župnijski mešani pevski zbor, ki je pel tako v cerkvi, kot izven nje.

Mešani pevski zbor Zvon je imel na repertoarju poleg cerkvenih pesmi tudi slovenske narodne in umetne pesmi. V njem je sprva pelo 18 pevcev, 8 ženskih in 10 moških glasov. Prvi zborovodja je bil organist Mihael Ličar, doma iz Sv. Jedrti nad Laškim. Pri petju in organizaciji pa je veliko pomagal tudi kaplan Pankracij Gregorc.

Sedež Pevskega društva Zvon je bil v gostilni Goropevšek, nato pri Martinaku – Pravdiču in pri Antonu Počivavšku. Leta 1897 so se pevcem pridružili še takrat zelo popularni tamburaši. Zbor se je preimenoval v Pevsko in tamburaško društvo Zvon. Povečalo se je članstvo, ki je v najboljši zasedbi štelo 40 pevcev in pevk. Zbor je deloval z manjšimi prekinitvami zaradi obeh svetovnih vojn vse do leta 1947.

V počastitev visokega jubileja župnija sv. Martin Trbovlje letošnjo jesen pripravlja več dogodkov, saj se spominjamo tudi začetka cerkvenega zborovskega petja v Trbovljah. Prvi dogodek je bil že 13. septembra, ko je pri maši in s koncertom po njej v cerkvi sv. Marije Matere Cerkve nastopila vokalno instrumentalna skupina Alfa in omega pod vodstvom profesorice Nade Žgur.

Preostali trije dogodki se bodo zvrstili v novembru. V župnijski cerkvi sv. Martina bo na Martinovo, 11. novembra po sveti maši, ki bo ob 19. uri, koncert treh pevskih zborov, ki bodo predstavili vsak svoj spored, s katerim bodo nastopili na letošnjem regijskem tekmovanju pevskih zborov v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS. Nastopili bodo domačini, MePZ Prosavus Zasavje pod vodstvom Aljaža Bastiča, ter dva gostujoča zbora: MePZ Leo Fortis iz Trebnjega in ŽePZ Biser  iz Grosuplja, oba zbora vodi Fernando Mejias.

Posebej zanimiv bo nastop v soboto, 18. novembra, ko se bo v župnijski cerkvi sv. Jakoba na Dolu pri Hrastniku predstavil Koralni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom prof. Toneta Potočnika. Zbor goji petje gregorijanskega korala, česar razen v kakšnih samostanih ni mogoče pogosto slišati. Koralni zbor bo sodeloval pri maši ob 18. uri, po maši pa bo predstavil še nekaj pesmi.

Praznično dogajanje se bo sklenilo v soboto, 25. novembra, ko bo v župnijski cerkvi Kristusa Kralja v Hrastniku najprej ob 18. uri sveta maša, ki jo bo vodil celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, po njej pa bo slavnostni koncert Župnijskega mešanega pevskega zbora sv. Martina iz Trbovelj, ki bo predstavil program različnih skladb, ki so jih avtorji napisali v čast Božji materi Mariji.

Lepo povabljeni na vse tri dogodke, da se poklonimo spominu naših prednikov, ki so že pred 130 leti prepoznali potrebo po zborovskem petju. Ni namreč ravno veliko krajev v Sloveniji, ki bi se lahko pohvalili s tako bogato zborovsko tradicijo.

Gregor Špajzer

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKaramboli, tatvine, goljufije
Naslednji članekPopotnik na Čatežu