sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Županja obiskala Makedonijo

Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič je v imenu evropskega Odbora regij sodelovala na Prespanskem forumu, ki so ga izvedli na Ohridu in ob Prespanskem jezeru v Makedoniji. Zbrane je nagovorila na tematskem srečanju Prihodnost čezmejnega sodelovanja v luči Evropa za Prespo. Spregovorila je o možnostih in pomenu sodelovanja makedonskih lokalnih skupnosti z lokalnimi skupnostmi Evropske unije.  

Na forumu je županja Jasna Gabrič poudarila, da »so izzivi Zahodnega Balkana tudi izzivi Evropske unije, ki jih moramo obravnavati celostno.« Izpostavila je, da je Slovenija s prvim julijem prevzela predsedovanje Svetu EU, s katerim si bo prizadevala za zagotovitev napredka regije. V okviru predsedovanja bo organiziran tudi Vrh EU – Zahodni Balkan.

Obisk na forumu je izkoristila tudi za obisk pobratenega mesta Valandovo, ki ga je obiskala skupaj z direktorico Zavoda za mladino in šport Trbovlje Tino Moljk. Z županom Valandovega Perom Kostadinovom, so obiskali srednjo šolo Goce Delchev, kjer so učitelji skupaj z ravnateljico predstavili svoje dejavnosti, izvajanje izobraževalnih projektov, ki jih financira EU, ter izvajanje strokovnega poučevanja s področja kmetijstva.

Valandovo je poznano po pridelavi granatnih jabolk, zato so jim predstavili tudi proces pridelave granatnega soka. Županja in direktorica ZMŠT sta sodelovali tudi na razpravi z mladimi o različnih možnostih, ki jih odpira EU. Spregovorili so tudi o potrebi po povezovanju mladih in dialogu kot elementu miru in sodelovanja.

Del obiska je namenila tudi srečanju z gasilci v mestu Valandovo in obisku tovarne tekstilnih izdelkov. Obisk je končala s srečanjem in sestankom s sekretarko združenja makedonskih občin ter župani iz okoliških mest. Med njimi je bil župan Kriva Palanka, s katerim županja sopredseduje delovnemu telesu evropskega Odbora regij za Severno Makedonijo. Na srečanju so spregovorili o nadaljnjem sodelovanju ter povezovanju med makedonskimi in slovenskimi občinami.

Savus

Foto: Občina Trbovlje


 

Isti avtor