Kurja očesa in otiščanci so lahko nadležni, vendar jih naše telo dejansko oblikuje za zaščito občutljive kože. Vzrok za nastanek je najpogosteje neprimerna obutev, lahko pa nastanejo tudi zaradi nepravilne hoje (deformacije stopal). Težave se lahko začnejo z žulji in nadaljujejo z otrdelo kožo.

Otiščanec je otrdelo mesto na koži, ki je postalo debelejše in trdo zaradi stalnega trenja, pritiska ali draženja. Pokriva večja področja blazinic na stopalu ali pete. Otiščanci so običajno rumenkaste barve, večji kot kurja očesa in nimajo oblikovanih robov.

Kurje oko je poroženela tvorba, ki v stožčasti obliki raste v globje plasti kože. Ob pritisku občutimo bolečino, saj prodira v spodnje plasti kože, kjer se nahajajo živci. Običajno se pojavi na konicah prstov, zunanji strani mezinca ali med prsti, lahko tudi na podplatu ali peti.

Kako preprečiti njihov nastanek?

  • Če se želite izogniti kurjim očesom, morate redno in pravilno negovati vaša stopala.
  • Odstranite vir draženja ali pa si pomagajte s ščitniki za otiščance, ki lajšajo pritisk na kurje oko (zaščitne blazinice in obročki).
  • Nosite udobne čevlje, ki se prilegajo vašemu stopalu. Nepravilna velikost ali oblika čevljev povzroča draženje, zato je priporočljivo kupovati nove čevlje obkoncu dneva, ko so noge rahlo otekle. Izogibajte se koničastim čevljem in čevljem z visoko peto. Priporočljivi so tudi ortopedski vložki za čevlje.
  • Namočite noge v topli kopeli, dokler se koža ne zmehča. Odmrlo kožo lahko odstranite s strgali. Pazite, da ne odstranite preveč kože, saj lahko pride do krvavitve ali okužbe.

Kako odstranimo kurja očesa in otiščance?

Bolečina, ki spremlja kurje oko, vas opozarja, da se jih morate znebiti. V lekarni so vam na voljo pripravki v obliki tekočine, mazil, pisal in obližev, ki vam pomagajo odstraniti kurje oko. Pripravki vsebujejo kreatolitične učinkovine (salicilna kislina, tudi v kombinaciji z mlečno kislino), ki mehčajo in odstranjujejo odmrlo trdo kožo, ter olajšajo njihovo odstranitev. Pripravkov ne nanašamo na zdrave dele stopala, saj lahko s tem poškodujemo zdravo kožo. Neprizadeto kožo v okolici kurjega očesa lahko zaščitite z negovalnim mazilom, npr. vazelinom. Pripravke pustimo delovati predpisani čas. Za lažje mehčanje in odstranitev kurjega očesa lahko uporabite toplo kopel. Po potrebi postopke ponovite.

Kdaj je potrebna previdnost pri odstranjevanju kurjega očesa ali otiščanca?

  • Če ste si porezali kurje oko ali otiščanec do krvi, saj lahko pride do okužbe.
  • Tveganje je večje pri sladkornih bolnikih ali bolezni srca in ožilja, zato raje poiščite pomoč pri zdravniku.
  • Pripravkov za odstranjevanje kurjih očes in otiščancev ne smemo uporabljati na poškodovani ali vneti koži.
  • Otiščanec pogosto zamenjujemo z žuljem, pri katerem gre za svežo poškodbo kože v smislu rdečine, mehurja, ki se navadno predre, spodaj pa je nežna koža, čez katero se potem naredi krasta. Žulje lahko zaščitimo s posebnimi obliži, ki vsebujejo snovi za hitrejše celjenje mehurja oziroma rane.
  • Če niste prepričani ali gre za kurje oko ali bradavico, se pred odstranjevanjem raje posvetujte z zdravnikom. Bradavice nastanejo zaradi virusne okužbe, so zelo občutljive in ob drgnjenju zakrvavijo. Bradavice se lahko prenesejo iz enega mesta kože na drugo.

Prepoznajte vaše kurje oko ter ukrepajte!

Marko Jurič, mag.farm.

www.lekarna-pusnik.si