Devetošolci, ki so se vpisali v programe zasavskih srednjih šol, so si lahko oddahnili. V vseh programih je namreč ostalo še precej prostora, tako da se jim ni treba bati omejitev pri vpisu.

GESŠ Trbovlje

Edini zapolnjeni program je program športne gimnazije GESŠ Trbovlje, za katerega je šola razpisala 18 prostih mest in prejela ravno toliko prijav. V program splošne gimnazije GESŠ Trbovlje se je vpisalo 20 dijakov, prostih imajo 56 mest, v program ekonomski tehnik se je vpisalo 11 devetošolcev, razpisanih mest je 28.

Gimnazija Litija

Gimnazija Litija je prejela 46 prijav, prostora pa ima za 84 bodočih prvošolcev.

Srednja šola Zagorje

Manj vpisov od razpisanih so prejeli tudi v Srednji šoli Zagorje. V program gastronomske in hotelske storitve se je vpisalo 7 devetošolcev, prostora je za 26 bodočih dijakov, v program pomočnik v biotehniki in oskrbi so prejeli 10 prijav od 16 razpisanih, za prodajalce pet prijav od 26 razpisanih, za zdravstveno nego pa 38 prijav od 56 razpisanih.

STPŠ Trbovlje

Na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje so prejeli največ prijav, 25, za tehnika računalništva, kjer so razpisali 28 prostih mest. V program strojni tehnik se je vpisalo 17 bodočih dijakov, mest je 28, za pomočnika v tehnoloških procesih so prejeli 4 prijave od 16 razpisanih, za oblikovalca 4 prijave od 26 razpisanih, za inštalaterja strojnih inštalacij eno prijavo, razpisanih mest je 26, za elektrotehnika 18 prijav od razpisanih 28, za avtoserviserja pa sedem prijav, medtem ko je za ta program na voljo 26 mest.

Naslednji pomembni datumi za devetošolce

Morebitne spremembe obsega vpisa in stanja prijav bo ministrstvo objavilo 20. aprila, devetošolci pa bodo imeli nato do 25. aprila možnost svojo prijavo prenesti na drugo izbrano srednjo šolo. Nato jih v začetku maja čakajo nacionalna preverjanja znanja, katerih rezultati bodo znani 29. maja. Zadnjega maja bo ministrstvo osnovne in srednje šole obvestilo o omejitvah in spremembah obsega razpisanih mest ter javno objavilo omejitve vpisa. Prijavljeni kandidati bodo o omejitvah vpisa obveščeni 6. junija, 15. junija bodo prejeli zaključna osnovnošolska spričevala, nato pa se bodo morali od 19. do 22. junija vpisati v izbrano srednjo šolo. 22. junija bodo srednje šole objavile rezultate prvega kroga izbirnega postopka in najbolj uspešni kandidati si bodo lahko oddahnili in zaužili še svoje zadnje osnovnošolske počitnice.

Tisti, ki v prvem krogu ne bodo uspešni, se bodo morali do 27. junija prijaviti v drugi krog izbirnega postopka, rezultate bodo izvedeli 29. junija, nato pa se bodo morali 5. julija vpisati. Če ne bodo uspešni niti v drugem krogu, se bodo lahko vpisali v še preostale proste programe, objavljene 6. julija. Vpis v te programe bo 31. avgusta.

ZT