Zagnana mlada ekipa, ki se je idejno združila znotraj Mladinskega centra Hrastnik, že tretje leto zapovrstjo napoveduje nov glasbeni spektakel. Pričenja se namreč Slovenska nota 2019, novo pevsko tekmovanje v Zasavju, namenjeno izključno slovenski glasbi in slovenskim pevcem.

Slovenska nota je mlad, a sedaj že skorajda tradicionalen festival, ki ga prirejajo v Hrastniku in vsako leto nudi obiskovalcem obilico slovenske glasbe ter razvedrila. Na njej se predstavijo neuveljavljene pevke in pevci, ki se na finalnem odru pomerijo v prepevanju znanih slovenskih pesmi, na koncu pa samo eden od njih postane veliki zmagovalec in za nagrado prejme čisto svojo pesem, ki jo izda na slovenski glasbeni trg.

Zaenkrat edini zmagovalki Slovenske note, Samantha Maya Šolaja (2017) in Maruša Zmrzlak (2018), se sprašujeta – kdo ju bo nasledil letos? Avdicija za Slovensko noto 2019 je bila končana zgodaj spomladi, potekala pa je v MCH. Na avdicijo se je prijavilo kar 43 pevk in pevcev iz celotne Slovenije. Letošnja strokovna komisija na avdiciji pa je izmed vseh prijavljenih na finalni izbor izbrala le 10 najboljših. Strokovno komisijo so sestavljali znana slovenska pevka Alya, Instagram influencerka in uspešna mlada pevka Gaja Prestor, zmagovalec Slovenske popevke in avtor številnih hitov Alex Volasko, talentirani glasbenik in pevec Nino Ošlak ter lanskoletna zmagovalka Note Maruša Zmrzlak.

Na finalnem dejanju Slovenske note 2019, ki bo potekalo v Delavskem domu Hrastnik 7. septembra ob 20. uri, se bo predstavilo 10 pevcev iz celotne Slovenije. Finalisti Slovenske note 2019 so Laura Menard (23 let, Logatec), Denis Trap (17 let, Skorno pri Šoštanju), Nina Šentjurc (18 let, Slivnica pri Celju), Ajda Grabnar (19 let, Trbovlje), Gaja Kolenc (18 let, Hrastnik), Natalija Cerar (17 let, Lukovica pri Kamniku), Ninnay (26 let, Postojna), Zarja Robar (11 let, Zgornja Polskava pri Slovenski Bistrici), Nuša Sirk (14 let, Zgornja Polskava pri Slovenski Bistrici) in Nuša Dekleva (15 let, Razdrto).

Le eden od njih bo septembra zmagal in si za nagrado pripel svojo prvo pesem. Zmagovalko oz. zmagovalca bodo določile tri veje glasovanja – publika v dvorani Delavskega doma Hrastnik, povsem nova strokovna žirija na finalnem večeru in glasovalci na spletnem glasovanju. Pred septembrom pa festival s seboj prinaša še promocijski koncert v Hrastniku, 2. avgusta, ter s tem veliko spoznavanja vseh finalistov na socialnih omrežjih projekta.

Savus

Foto: arhiv Slovenske note