V Mladinskem centru Hrastnik so 13. maja v okviru projekta Slovenska nota pripravili avdicijo za pevke in pevce iz Zasavja in onkraj. Vsak se je moral strokovni žiriji predstaviti s petjem ene slovenske skladbe, nato pa so povedali še nekaj o svojih glasbenih ciljih.
Strokovno žirijo so sestavljali Nina Maurovič, pevka in medijska ustvarjalka, Rok Hvala, študent AGRFT, snovalec in pisec pesmi, ter režiser Simon Tanšek, ki je sodeloval pri mnogih slovenskih znanih filmih. Strokovna žirija je vse prijavljene skrbno poslušala, nato pa sklenila, da se bo na Slovenski noti v Hrastniku predstavilo 9 tekmovalk: Nika Čižmek, Eva Erjavec, Klara Planteu, Katja Brcar, Samantha Maya Šolaja, Nina Suljić, Maruša Zmrzlak, Pia Kos in Anica Garić. »Pri izboru so upoštevali poleg seveda najpomembnejšega vokala tudi medijsko privlačnost, karizmo, simpatičnost, zgodbo in osebnost tekmovalke, … « pravi organizator projekta Nejc Ašič.

Izbrane tekmovalke se bodo na Slovenski noti 2017 pomerile v prepevanju priredb znanih slovenskih skladb. Zmagovalko bo izbralo občinstvo v kombinaciji s strokovno žirijo. Zmagovalka bo dobila v dar prvo lastno skladbo. Na voljo bo imela tri različna besedila, za katera bo aranžma napisal mladi trboveljski glasbenik Rok Hvala, tudi član žirije na sobotni avdiciji. Ta tri besedila je Mladinski center Hrastnik izbral na pesniško-glasbenem natečaju Nota – besedilo za uglasbitev. Organizatorje so najbolj prepričala besedila Laure Husar, Urške Zoje Jeršin in Vida Šteha. Zmagovalka si bo po koncu Slovenske note med temi tremi pesmimi izbrala eno, ki jo bo skupaj z Rokom Hvalo posnela v studiu.

Organizator Nejc Ašič je, pravi, idejo za dogodek snoval skoraj dve leti, ob tem pa je opazoval stanje slovenske glasbe, za katerega meni, da je zaskrbljujoče. »V Zasavju manjka dobrega razvedrilnega živega programa, o katerem bi se veliko govorilo,« je zapisal, »hkrati se mi zdi, da na področju pop glasbe v Zasavju že dolgo ni bilo storjenega kaj konkretnega. Žalostno pa se mi je zdelo to, da je veliko ljudi v Zasavju, ki se morajo med seboj samo povezati, da bi uspešno funkcionirali – pesniki, glasbeniki, pevci, razni multimedijski ustvarjalci, … « S projektom je želel nekaj narediti tudi za promocijo slovenske glasbe: »Vse tekmovalke bodo na tekmovanju prepevale izključno slovenske pesmi. Pa še na koncu bo ena dobila prvo skladbo, ki bo v slovenščini – avtorstvo besedila pripada kvalitetnim pesnicama in pesniku iz Zasavja.«

ZT

Prejšnji članekV Etiju bodo zaposlovali
Naslednji članekPosredovali v Trbovljah in Zagorju