V letu 2016 so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvedli raziskavo, v kateri so ugotavljali tveganje za raka pri otrocih, ki živijo v Občini Zagorje, na območjih povišanih koncentracij arzena v tleh.
Poglobljeno oceno so pripravili Lucija Perharič, Maja Martinčič, Simona Uršič, Andreja Kukec, Vesna Zadnik, Darja Mazej, Zdenka Šlejkovec, Mateja Šter, Alenka France-Štiglic in Ivan Eržen.

V raziskavo so vključili 72 otrok, starih med 3 in 5 let, ter 30 otrok, starih med 6 in 12 let. Ugotovili so, da je tako v vzhodnem in severnem delu občine (SV), kjer je onesnaženost z arzenom višja, kot v zahodnem in južnem delu (ZJ), kjer je onesnaženost manjša, izpostavljenost otrok arzenu nizka.

“Izpostavljenost 3–5 letnih otrok anorganskemu arzenu v občini Zagorje ob Savi ne predstavlja povečanega tveganja za ne rakotvorne učinke. Tveganje za raka je manjše kot en dodaten primer na 1000 izpostavljenih. Otroci, ki živijo na SV območju občine, ne bodo bistveno več zbolevali za rakom kot otroci iz drugih območij občine. Nizko izpostavljenost arzenu smo ugotovili tudi pri skupini otrok starih 6–12 let.”

Avtorji raziskave za vzdrževanje nizke izpostavljenosti arzenu priporočajo nekatere ukrepe, na primer temeljito pranje in lupljenje lokalno pridelane zelenjave, redno odstranjevanje prahu v stanovanjih, zapiranje oken ob povečanem prašenju, redno umivanje rok, izogibanje pasivnemu kajenju ter upoštevanje navodil za uporabo kemičnih pripravkov, ki bi lahko vsebovala arzen (sredstva za zaščito lesa).

Rezultate raziskave bodo javno predstavili v torek, 18. aprila, ob 18. uri v sejni sobi Prostovoljnega gasilskega društva Zagorje – mesto.

ZT

Prejšnji članekHitrost lani povzročila največ nesreč
Naslednji članekIz srca v srce