V Tednu solidarnosti so na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije v prodaji doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice.

Nakup doplačilnih znamk in vozovnic je obvezen, znaša pa 0,17 evra. Tako zbrani denar se steka v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije in je namenjen pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega oz. takojšnji pomoči posameznikom in družinam ob manjših nesrečah (požari, poplave, plazovi, …).

»Teden solidarnosti je priložnost, da se spomnimo pomena solidarnosti kot temeljne vrednote posameznika in socialne države in pokažemo, da solidarni ljudje pomagamo drugim ljudem in verjamemo, da bodo tudi drugi ljudje pomagali nam, če bomo potrebovali njihovo pomoč. Še posebej obnesrečah je stiska prizadetih stiska nas vseh«,je ob letošnjem tednu solidarnosti povedal dr. Dušan Keber, predsednik Rdečega križa Slovenije.

Letos je na znamki Pia Žalar, dijakinja zdravstvene smeri na Srednji šoli Zagorje, sicer pa Trboveljčanka in članica ekipe prve pomoči Rdečega križa Slovenije območnega združenja Zagorje ob Savi. Fotografija je bila posneta na državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči v Kobaridu. Pia Žalar je na tem tekmovanju skupaj z ostalimi zasavskimi obiskovalci strastno navijala za zmagovalno ekipo, fotografski objektiv pa jo je ujel v trenutku, ko je svoje veselje podelila s svojimi prijatelji zmagovalci. Ker so ti zastopali zagorske barve, je v ospredju znamke viden tudi zagorski grb.

ZT