sobota, 12 oktobra, 2024

Iz te kategorije

Zmagovalca Zoskoti in Sončnice

Ljubitelji ajmohta so lahko v soboto dopoldne, 28. septembra, v zagorskem Pristanu okušali to tradicionalno jed, ki so jo na klasičen ali pa nekoliko manj konvencionalen način pripravljale ekipe na 4. svetovni ajmohtijadi. Dogodek sta tudi letos pripravila Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum in Občina Zagorje ob Savi.

Jedi je ocenjevala trojica sodnikov, ki so jo sestavljali Janez Zajc, Janez Drnovšek in Silvo Laznik. Za odlično organizacijo že tradicionalnega dogodka v Zagorju je tudi letos v večji meri poskrbela Marija Čop. Zbrane je nagovoril župan Matjaž Švagan, ki je tudi tokrat poprijel za kuhalnico in kuhal ajmoht za ekipo Občinske kuhne.

O letošnjih ajmohtih je sodnik Janez Zajc povedal, da so bili znova odlični, raznovrstni, predvsem zanj, kot Gorenjca, pa morda celo prebogati s sestavinami, saj ajmoht slovi kot preprosta jed z malo mesa in veliko zelenjave. V zagorskih ajmohtih, vsaj tistih, ki so vsebovali meso, pa tega nikjer ni manjkalo.

Komisija je tokrat podelila naslednje nagrade naslednjim ekipam. V kategoriji najboljših neklasičnih ajmohtov je prvo mesto osvojila ekipa Zoskoti, drugo Društvo kmečkih žena in deklet Podkum, tretje pa ekipa, ki se je poimenovala Zasavske Johance.

Najboljši klasični ajmoht je po prepričanju žirije osvojila ekipa Sončnice iz Društva za preprečevanje osteoporoze Zagorje, drugo mesto Športni klub Tornado, tretje mesto pa Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake-Mlinše-Kolovrat.

Komisija je ocenjevala tudi najbolj izvirno postrežbo in prvo mesto podelila ekipi VDC Zasavje, drugo mesto je osvojila Občinska kuhna, tretje pa Kinološko društvo Zagorje.

Najlepše urejeno stojnico je imela ekipa VDC Zasavje, drugo mesto v tej kategoriji so osvojili Savski gusarji, tretje pa Društvo vaških žena Čemšenik.

In še dobitniki nagrad za najbolj simpatične ekipe: prvo mesto ekipa Pihalnega orkestra Svea Zagorje, 2. mesto Savski gusarji in 3. mesto Pohodna skupina Kajuh.

Ob kuhanju pa je bilo tudi veliko bogatega dogajanja za obiskovalce. Ekipa Rdečega križa Zagorje je tudi letos pokazala postopke oživljanja in vsem, ki so želeli, izmerila sladkor v krvi ter tlak, Pihalni orkester Svea Zagorje je zaigral nekaj koračnic, zaplesali so člani Folklorne skupine iz Trbovelj, dogodek so letos obiskali tudi člani etno skupine Košaki iz Šoštanja, tudi tokrat pa so si lahko obiskovalci ogledali nekaj starodobnih vozil. Za glasbo je poskrbel DJ Zupi, da ekipe niso omagale med kuhanjem, pa so s trojanskimi krofi poskrbeli v kolektivu Gostinskega podjetja Trojane.

Savus

Foto: Timi Oražem


 

Isti avtor