sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Zmaga zagorskih dijakov

Srednja šola Zagorje si je že drugo leto zapored prislužila zmago na likovnem natečaju za najbolj ustvarjalen, domiseln in zanimiv izdelek. Celotna slika je izdelana v Quilling tehniki. Projekt, namenjen raziskovanju, izobraževanju in ozaveščanju o trajni mobilnosti z naslovom Misija: Zeleni koraki, že peto leto organizira Ekošola.

V projektu je letos sodelovalo 1.200 otrok, učencev in dijakov iz 59 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Zmagovalno sliko je pod mentorstvom Karmen Pevec izdelovalo kar 38 dijakov. Slika je dolga 3,5 metra in visoka meter, sestavljena pa je iz petih manjših slik.

Motiv slike predstavlja čisto naravo s cestami, ki so namenjena uporabi koles in skirojev, kar pripomore k znižanju ogljikovega dioksida in toplogrednih plinov. Prav tako so želeli prikazati pomen samooskrbe in vodne vire.

Slika je narejena iz odpadnih barvnih kartonov (starih plakatov), ki so jih dijaki razrezali z uničevalcem papirja. Trakce so zgibali in oblikovali v različne oblike in jih lepili na kartone. V sliko so vložili veliko truda in ur dela ter tako po korakih dosegli zastavljen končni cilj. Skupaj so prišli do spoznanja, da lahko na podoben način, postopoma, z različnimi aktivnostmi vplivamo na zmanjšanje obremenitve okolja.

Bernarda Kričej

Foto: Srednja šola Zagorje

Isti avtor