četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Zlato za Srednjo šolo Zagorje

Pravijo, da je grenadirmarš jed Napoleonovih vojakov. Pri nas, v Zasavju, pa so to preprosto, toda nasitno jed iz krompirja in testenin pripravljale knapovske in glažutarske žene. Na letošnjem sejmu Altermed v Celju ga je dijak Srednje šole Zagorje Tim Kajtna s pomočnicama (dijakinjama) Diano Gorišek in Klaro Lamovšek pripravljal na sodoben način in ga serviral v steklenih posodah Steklarne Hrastnik. Jed je bila bogata z vlakninami, vitamini in pripravljena iz živil slovenskih proizvajalcev in pridelovalcev hrane. Anton Trstenjak je nekoč zapisal: »Svetloba in barva sta hrana za oko, kakor jed in pijača za telo.« Prav zato je bil grenadirmarš pripravljen iz pisanih testenin zagorskega podjetja Mlinarjev sin iz Orehovice.

Medtem ko je kuharska trojka pred očmi obiskovalcev pripravljala jed in jo na koncu tudi ponudila, je dijak Jan Simončič obiskovalcem predstavil smernice zdrave prehrane mladostnika in prehrambene navade mladostnikov. Predstavitev je zaključil z mislijo, da sta zdrava prehrana in gibanje tesno povezana in da je od nas odvisno, ne le koliko, ampak tudi, kaj bo na našem krožniku.

Obiskovalci so se radi zadržali tudi na lepo urejenem razstavnem prostoru Srednje šole Zagorje, kjer sta jim Jan Simončič in Tamara Češarek izmerila krvni sladkor in krvni tlak. Lahko so razvajali svoje brbončice ob dobrotah, ki so jih pripravili dijaki in njihova mentorica ali pa okušali dobrotekmetije Kos iz Razborca, biodinamične kmetije in sirarne Sešlar, kmetije Ključevšek iz Radeč inkmetije Ule iz Podlipovice, ki ima na svoji spletni strani zapisano: »Storimo nekaj zase, zasvoje, družbo in okolje! Imejmo radi našo zemljo, vzemimo kar nam nudi in bodimo hvaležni za njene sadove. Kadar bomo v največji stiski, se lahko zanesemo le na naše gredice, travnike in gozdove.«Mislim, da se s tem vsi strinjamo, samo …

Zdenka Resnik

Isti avtor