V sredo, 30. junija, so na ploščadi pred jamo v Hrastniku podelili nagrade Občine Hrastnik. Gre za najvišja priznanja občine tistim, ki s svojimi dosežki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov in imajo pomen za razvoj in ugled občine na različnih področjih. Zlato priznanje Občine Hrastnik za delo in uspehe na kulturnem področju je letos prejel Slobodan Filipovič.

Slobodan Filipovič se je rodil leta 1952 v Sarajevu. Njegovi predniki so iz Dalmacije, Bosne in Hrastnika, stari oče po mamini strani izhaja iz ugledne sinjske alkarske družine, stari oče po očetovi strani pa je bil dirigent orkestra v Beogradu, ki mu je verjetno prepustil precej glasbenih genov.

Otroška leta je po ločitvi staršev preživel v Hrastniku, kjer se je tudi šolal in si ustvaril družino. Pri osmih letih so ga vpisali v glasbeno šolo, kjer se je naučil harmonike, pri 10. letih je ustanovil prvi šolski ansambel, pri 14. letih je s harmonikaši nastopil na paradi 1. maja za Tita v Beogradu, kasneje pa je ustanovil še več ansamblov (Mesečniki, Albatros …). V času služenja vojaškega roka je bil trubač, igral je v vojaškem orkestru, na žalost pa je postal vojni invalid. Ko se je vrnil v Hrastnik, je postal predsednik mladinskega kluba KLUB 67, kjer se je takratna mladina družila ob glasbi iz đuboksa.

Skupino Veter je ustanovil leta 1974 kar je postalo njegovo življenjsko delo. Skupina je na glasbeni sceni že desetletja, zamenjalo se je veliko članov, vendar ljubezen do glasbe premaga vse ovire in prinese zadovoljstvo. Pesem Bela snežinka je postala slovenska zimzelena melodija, neuradna zasavska himna. Skupina je izdala več glasbenih in video projektov, sodelovala na festivalih Melodije morja in sonca, Vesela jesen, Roža Portoroža, mednarodni festival v Bregenzu ter neumorno nastopala na koncertih, veselicah in silvestrovanjih. Dobrodelni koncerti pa so njegov prispevek ljudem, ki potrebujejo pomoč in jim veliko srce ter dobra volja pomagata.

Vedno je poskušal hrastniško življenje obogatiti z glasbenimi dogodki. Organiziral je pevsko tekmovanje Prvi glas Hrastnika, v hotelu Jelka Hrastnik je organiziral zabavne večere Tretja sobota, ki so jih predvsem plesalci radi obiskovali, odprl je diskoteko Metro v Trbovljah in organiziral prireditev Izbor hrastniške deklice v športni dvorani.

Kot dolgoletni učitelj harmonike v Glasbeni šoli Hrastnik je ponosen na svoje učence, saj nekateri danes nastopajo pri znanih ansamblih.

Obletnice in srečanja članov skupine Veter so rodili zamisel o Kulturnem umetniškem društvu (KUD) Veter, ki ga je ustanovil s ciljem pomagati mladim glasbenikom na njihovi poti z dolgoletnimi glasbenimi izkušnjami, organizirati glasbene delavnice, omogočiti prostore za vaje in zvočno opremo. V svojem glasbenem studiu je tudi napisal in posnel himne za hrastniške brodarce, nogometaše in copatarje.

Zabavni orkester Kr en bend kot sekcija KUD Veter je nastal iz njegove skrite želje po izvajanju plesne in filmske glasbe, postal je uspešen in zahteven dirigent, s smislom za izbor glasbe, ki jo občinstvo obožuje. Veseli ga, da z orkestrom radi sodelujeta tudi obe hrastniški godbi.

Ustavila ga ni niti epidemija, poleg koncerta pred Domom starejših v Hrastniku je bil pobudnik in organizator zbiranja podpisov peticije za izgradnjo novega doma starejših. Zbranih 3161 podpisov je predal ministru Cigler Kralju v upanju, da bodo izgradnjo pospešili.

Z veliko energije, poln idej in načrtov, si želi, da bi se epidemija čim prej končala in odprla vrata kulturi v Hrastniku. S povezovanjem in sodelovanjem vseh kulturnih društev bi lahko nadoknadili zamujene dogodke in skupaj razmišljali o prihajajočih, vsekakor s pomočjo novega mladega članstva.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji članekPoletje v MC Zagorje ob Savi
Naslednji članekVoznik vozil pod vplivom alkohola