V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije danes, 21. septembra, podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih ter javno raziskovalnih zavodih. Medtem ko se je na regionalni ravni predstavilo 768 inovatorjev s skupaj 182 inovacijami, se je za najvišji naziv potegovalo 40 inovacij iz vseh slovenskih regij. Ocenjevalci so podelili 14 zlatih, 21 srebrnih in 5 bronastih priznanj. GZS je podelila tudi najboljšo inovacijo po izboru javnosti.
Med zlatimi priznanji, ki so jih prejela podjetja, kot so Adria Mobil, Akrapovič, BSH Hišni aparati, Gorenje, Krka in Lek, je bilo tudi podjetje Eti. Inovatorji podružnice keramičnih materialov in varovalk Brane Lebar, Viktor Martinčič, Anton Rome in Urban Kos so prejeli zlato priznanje za inovacijo Talilni vložki za fotovoltaične sisteme “NHXL 1500V d.c. gPV”.

»V zadnjih letih hiter razvoj doživljajo fotovoltaične elektrarne, ki pretvarjajo energijo sonca direktno v električno energijo,« so o inovaciji povedali njeni avtorji in jo opisali, »enosmernega toka, ki ga generirajo, ne moremo direktno pošiljati v električno omrežje. Potrebno ga je pretvoriti v izmeničnega, kar storimo s pretvorniki enosmernega toka v izmeničnega. Fotovoltaično polje priključimo na inverter preko NH gPV talilnih vložkov, ki so zelo pomembna zaščitna komponenta, saj neposredno vplivajo na varnost celotnega fotovoltaičnega sistema pred požarom. Pomemben vpliv imajo tudi na samo investicijo, saj kvalitetni talilni vložki neposredno znižujejo ceno kabliranja in s tem strošek same investicije v PV elektrarno.« Kot so povedali v Etiju, so s to inovacijo postali še bolj prepoznavni na svetovnem trgu in si utrdili tržni položaj.

Za priznanja so se potegovale še tri zasavske inovacije, in sicer kombinirano zaščitno stikalo (prav tako iz podjetja Eti), Evropski prostovoljci za višjo kakovost življenja iz VDC Zagorje ob Savi in Puzzle – povezovanje doživetij Steklarne Hrastnik. Vse tri inovacije so prejele srebrno priznanje, Puzzle Steklarne Hrastnik pa je prejel tudi nagrado za najboljšo inovacijo po izboru javnosti.

»Prepričan sem, da je Slovenija dežela inovatorjev,« je na podelitvi dejal predsednik GZS Marjan Mačkošek. Dodal pa je: »Nimamo časa, da bi počivali na lovorikah. Če smo danes dobri, moramo biti jutri še boljši.« V okviru Dneva inovativnosti je že dopoldne potekala tudi konferenca o prenosu tehnologij, na kateri so razpravljali o programih Evropske skupnosti, ki nudijo finančno podporo za raziskave in inovacije do leta 2020.

Prejemniki zlatih priznanj so svoje inovacije predstavili v obliki triminutnega nastopa v angleščini (po vzoru konference TED), saj so jih med publiko poslušali tudi predstavniki tujih diplomatskih konzulatov, dogodek pa so v živo predvajali na spletni strani GZS.

ZT