Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Primožu Rogliču. Roglič je prejel zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

V obrazložitvi priznanja so zapisali: »Primož Roglič iz Kisovca pri Zagorju je s svojo športno zgodbo in osebnostjo osvojil slovenska srca ter postal junak slovenskega kolesarstva. S spremljanjem njegovih nastopov na letošnji in lanski dirki po Franciji ter letošnji dirki po Španiji smo spoznali nepredvidljivost kolesarskih dirk in hkrati začutili, kako zelo ga imamo radi.

Za Rogličem so sezone neverjetnih uspehov, ki pišejo slovensko kolesarko zgodovino. Kot prvemu Slovencu mu je uspelo osvojiti rumeno majico na dirki po Franciji, je prvi Slovenec, ki je osvojil tritedensko dirko, je prvi Slovenec z zmago na enem od petih kolesarskih spomenikov in je prvi slovenski kolesar z zlato olimpijsko medaljo.

Primož Roglič je kralj kolesarskega sveta. Potem ko ga je marsikdo zaradi težav s poškodbami, ki jih je dobil na lanski dirki po Franciji, že odpisal iz boja za olimpijske medalje in potem ko na cestni dirki ni mogel slediti najboljšim, je Roglič odgovoril z zmago. Na 44 kilometrov dolgem olimpijskem kronometru je ugnal vso konkurenco. Nihče se mu ni približal na manj kot minuto. Vožnja je pognala kri po žilah vsem, ki smo spremljali to Rogličevo kolesarsko mojstrovino. Občutki navijačev so bili čarobni. Primož Roglič je na olimpijskih igrah v Tokiu odpeljal življenjski kronometer resnice. Lastnoročno si je nadel najboljši možni obliž po težavah, zaradi katerih je predčasno zapustil lanski Tour de France. Na podelitvi olimpijske medalje pod goro Fudži je v zanj značilnem telemarku skočil na najvišjo stopničko, zadonela je Zdravljica. Nasmeh na Rogličevem obrazu je izrazil srečo in pomiritev. 28. julij 2021 bo nedvomno z zlatimi črkami zapisan v zgodovinske knjige slovenskega športa.

Športna pot Primoža Rogliča je filmska. Nekdanji smučarski skakalec je postal eden najboljših kolesarjev na svetu, potem ko je šele pri 22-ih letih prvič sedel na cestno kolo. Njegova športna zgodba in preobrazba sta edinstveni, sta legenda, ki jo bodo pripovedovali rodovi za nami. Od začetka do danes je prepletena s hudimi, bolečimi padci, ki so jim vedno sledili izjemni vzponi. Leta 2007 je na planiški velikanki pri doskoku grdo padel. Takrat se je končala skakalna pot Zasavca, ki je malo pred tem na mladinskem svetovnem prvenstvu v ekipni preizkušnji osvojil naslov ekipnega mladinskega svetovnega prvaka.

Sledila so leta rekreativnih kolesarskih maratonov, nato mesto v novomeški ekipi Adria Mobil, kjer je bil kolesarski vajenec. Leta 2014 so prišle prve zmage, leto pozneje prvo zmagoslavje na dirki po Sloveniji in leta 2016 preskok v svetovno serijo k današnji Jumbo Vismi. Hitro je šokiral tekmece. Na drugi vožnji na čas je na italijanski pentlji slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Nato je začel postavljati nove mejnike slovenskega kolesarstva. Leta 2017 je slavil prvo etapno zmago na dirki po Franciji, leta 2019 pa 3. mesto na italijanskem Giru. S tem je postal prvi Slovenec, ki je stal na končnem zmagovalnem odru ene od treh velikih dirk. Nekaj mesecev zatem je dobil svojo prvo dirko po Španiji in se povzpel na prvo mesto jakostne lestvice Svetovne kolesarske zveze (UCI), naslednje leto je v Španiji slavil drugič. Istega leta je slavil tudi na dirki Liege–Bastogne–Liege. Na predlanskem Touru je moral, po 11 dneh v rumeni majici, premoč priznati rojaku Tadeju Pogačarju. A Rogliča šampionska energija ni zapustila. Po vseh hudih padcih na dirkah je na Japonskem slavil najprepričljivejšo zmago. Postal je prvi slovenski kolesarski olimpionik. Olimpijskemu zlatu je isto leto dodal še eno veliko zmago na tritedenski dirki – tretjič zapored je osvojil Vuelto.

Primož Roglič živi zgodbo o spodbudi, ki jo vsi potrebujemo. On je zvezdnik naših src. Predstavlja zgodbo uresničenih želja, ki so posledica trdega dela in osredotočenosti k najvišjemu cilju. »Trdo delo je poplačano,« večkrat pove. Zanj je šport odlična popotnica za življenje in ena najlepših iger, kar jih pozna svet. Nikoli ne neha biti skromen. Z nami deli svoje občutke, priznava razočaranja, pa vendar ohranja vero, da bo bolje, da ni vse končano. Daje nam občutek človečnosti in hkrati nadzemeljske veličine. S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara.«

Video zapis s podelitve najdete na tej povezavi.

Savus

Foto: Nebojša Tejić/STA