Projekt MEPI – Mednarodno priznanje za mlade – je v GESŠ Trbovlje uspešno vpeljan že vrsto let. V šoli smo že imeli srebrnike, imamo tudi zlatnika, v letošnjem šolskem letu pa se MEPI nadaljuje na zlati stopnji. 

Ker so del tega projekta tudi odprave (poleg veščin, prostovoljstva, športa, neznanega prijatelja – na zlati stopnji), so se konec junija srebrniki odpravili na zlato. Praviloma sta odpravi dve, vendar so se na Nacionalnem uradu MEPI letos odločili, da se zaradi koronavirusa izpelje samo ena.

Letošnja zlata raziskovalna odprava se je odvijala na Goričkem. Monika Maksimović, Ilhana Smajlović, Nika Todorovič, Jernej Hrovatič, Aljaž Hočevar so se iz Gederovcev odpravili k Ledavskemu jezeru (kmetija Ferencovi), postavili tabor in tam preživeli tri noči. Veliko časa so namenili raziskovanju rastlinstva in živalstva, del odprave pa je bil namenjen tudi hoji, saj so na dan prehodili okoli 15 kilometrov. Tako so spoznali Ropočo, Rogašovce, Sv. Jurij, Lemerje, predvsem pa se seznanili z lepotami tega konca naše Slovenije.

Vse odprave imajo na poti kontrolne točke in ocenjevalce (tokrat Katarina Bola Zupančič in Maruša Stoklasa Drečnik). Na točkah je vedno dobrodošla sveža voda in senca. Zlatniki so tako s to odpravo dodali piko na i in to stopnjo uspešno zaključili.

Maruša Stoklasa Drečnik, koordinatorica programa MEPI na GESŠ Trbovlje

Foto: arhiv GESŠ