Gospodarska zbornica Slovenije je letos že petnajstič podelila priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih ter javno raziskovalnih zavodih. Letos so se zanje potegovala štiri podjetja iz Zasavja. Poleg Aereforma in Etija še Steklarna Hrastnik in podjetnik David Knez.

Podjetje Aereform Trbovlje je prejel zlato priznanje za inovacijo Simulator za osnovno šolanje pilotov z VR očali. Ta s pomočjo slike na očalih, ki sledijo pomiku glave, odnese uporabnika v virtualni svet bolj kot katerikoli do sedaj poznani letalski simulator. Od drugih se razlikuje po tem, da nima omejenega vidnega polja, je pa tudi cenejši za proizvodnjo, zahteva manj prostora in je energetsko varčnejši. Je tudi edini simulator, ki omogoča šolanje temeljnega pilotiranja in se lahko na njem učijo čisti začetniki. Pod napredni simulator so se podpisali inovatorji Sašo Knez, Nika Mlinarič, Aljoša Skočir, Ines Repnik, Aljaž Trebušak, Nino Razpotnik in David Hanč.

Eti Izlake je z zlatom nagrajeno inovacijo izdelal v sodelovanju z RC eNeM Zagorje. Komisijo je prepričal njihov Razvoj tehnologije za izdelavo in obdelavo termostatskih elementov. Gre za tehnologijo, ki pomembno izboljšuje sam izdelek in dosega visoke proizvodne kapacitete. Družbi s tem omogoča večjo konkurenčnost na področju proizvodnje termostatskih elementov. Tehnologijo so razvili inovatorji Gregor Ceglar, Jure Raspotnik, Damjan Strmljan, Samo Urbanija, Maja Macerl, Franci Ocepek, Ines Bantan, Simon Lebar, Joži Prašnikar in Peter Bregar.

Apliciranje treh različnih tehnologij proizvodnje steklenih izdelkov na eni steklarski peči pa je inovacija Steklarne Hrastnik, ki je prejela srebrno priznanje. Z njo je steklarna ob sorazmerno nizkem strošku povečala kapaciteto proizvodnje stekla, znižalo raven emisij NOx in specifično rabo energije na kilogram staljenega stekla, ne da bi to vplivalo na njegovo kakovost. Inovacijo so podpisali Robert Gaal, Radovan Krneta, Pero Ereiz, Jože Kumar, Vlado Kršlin, Matija Jeršin, Enes Rakovič, Mateja Koritnik, Jaša Polutnik, Srečko Medvešek in Roman Tušek.

Posebno priznanje za mlado podjetje pa je Gospodarska zbornica Slovenije podelila Zagorjanu Davidu Knezu, ki je pod svojo blagovno znamko inDavidual ustvaril elastično vezalko z rinčico. Gre za vezalko, ki jo lahko zapnemo samo z eno roko in je primerna za vse generacije in tudi za ljudi z različnimi omejitvami.

GZS je skupaj podelila 12 zlatih, eno posebno in 25 srebrnih priznanj, za katera se je na regionalni ravni potegovalo 182 inovacij in 774 inovatorjev. Nagradili so tudi najboljšo inovacijo po izboru javnosti, kar je postala Lekova nova, otrokom prijazna oblika antibiotika.

ZT

Prejšnji članekSlavili skakalki
Naslednji članekNova miss Slovenije postala Dewesoftova štipendistka