Tanja Ribič je prejela priznanje kot Trboveljčanka, ki nikoli ne pozabi povedati, od kod prihaja. V Sloveniji in svetu jo poznajo predvsem kot odlično igralko in pevko (Evrovizija), dobitnico različnih mednarodnih priznanj na filmskih festivalih, v Sloveniji tudi kot žirantko, dobitnico priznanja Žlahtna komedijantka in drugih domačih priznanj. Predvsem pa kot odlično igralko Mestnega gledališča ljubljanskega. V govoru po podelitvi priznanja je Tanja Ribič povedala, da tudi zanjo drži rek »Enkrat Trbovka vedno Trbovka«. Dejala je še: »Zelo sem polaskana, da ste vi, Trboveljčani, ponosni name. Kar ne morem si misliti, saj sem vendar jaz ponosna na vas.« Povedala je še, da še vedno, ko pride v Trbovlje, išče kiosk svoje mame, še vedno sanja dvorano delavskega doma. »Drgnem Rožnik in Šmarno goro, sanjam pa Kum in Mrzlico,« je povedala Ribičeva za topel trboveljski aplavz ob koncu čustvenega nagovora.
Priznanja za promocijo Trbovelj sta županja občine Trbovlje Jasna Gabrič in predsednica Turističnega društva Trbovlje Marija Juraja podelili: novinarju Marku Planincu, gostinki Marinki Kuder piscu pesmi in urejevalcu planinskih poti Darku Blazniku, društveni delavki v TD Trbovlje in vodji delavnic v Šentu Desanki Zaušek in društveni delavki Zorici Stakne, ki se prireditve ni mogla udeležiti zaradi bolezni, pa bodo priznanje podelili kasneje.

Polni lepih besed so bili vsi govorniki. Predsednica TD Trbovlje Marija Juraja je povedala, da se v društvu trudijo promovirati Trbovlje ne glede na to, da je vse manj denarja. Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je posebej pozdravil Tineta Lenarčiča kot legendo promocije Zasavja in položil turističnim delavcem v uho, naj bodo ambasadorji Trbovelj tako doma kot v tujini. Županja Jasna Gabrič je Turističnemu društvu podarila nove predstavitvene tiskovine o Trbovljah. Predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja pa je še enkrat čestital dolgoletni predsednici TD Trbovlje Mariji Juraja za pomembno priznanje Turistične zveze, ki ga je prejela pred kratkim.

Moški del prejemnikov priznanj je bil bolj redkobeseden od ženskega. Desanka Zaušek je zaupala, kako so delali v Turističnem društvu nov spominek, Marinka Kuder pa je dvorano nasmejala z vabilom »gospodom iz Ljubljane«. »Povabila jih je v Knezdol in posredno v gostilno Brin, ki jo vodi: »Presenečeni boste, koliko je še lepih krajev in normalnih ljudi,« je pribila.

V kulturnem delu prireditve so nastopili godalna skupina Poco meno mosso iz Trbovelj, ansambel Kumske punce z Dobovca in vokalna skupina Eho iz Trbovelj. Prireditev je povezovala Lucija Cestnik.

MP

Prejšnji članekPrijateljstva preko meja
Naslednji članekZakaj preventivni pregledi naših živali?