Zaključil se je 60. Mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra, ki je Energijskemu nasadu Sončna posest iz Trbovelj že drugo leto prinesel zlato medaljo za 100% matični sok aronije.

Strokovna komisija z Biotehniške fakultete je ocenila, da je kakovost matičnega soka aronije iz Gabrskega več kot odlična. Aronija, ki raste v nasadu s sedmimi energijskimi točkami, je obkrožena tudi z drugim rastlinjem. V istem nasadu med drugim uspeva tudi sibirska borovnica. Njen sok je sicer manj znan kot aronijin, a njegove zdravilne vrednosti dosegajo presenetljive rezultate.

Sončna posest, kot se z razlogom imenuje hektar velik nasad zdravilnih rastlin, kjer odlično uspeva tudi zelenjava in kjer se nahaja celo izvir pitne vode, je obenem tudi simpatična turistična točka. V zadnjem letu so v nasadu priredili dneve odprtih vrat, predstavili sok aronije, sok sibirske borovnice in njihove nove produkte, ki nastanejo z liofilizacijo. Odlično sadje, ki praktično nima roka trajanja, pri procesu pa ne izgubi ne barve, ne vonja, ne arome in najpomembnejše, niti vitaminov. Za vse ljubitelje sladoleda so »izumili« tudi liofiliziran sladoled, ki se ne stopi, ne spremeni oblike in brez težav počaka v vrečici vse do zaužitja.

Letošnje leto pa je bilo posebno tudi zaradi prvega tekmovanja v obiranju aronije. »Bilo je sila zabavno. Veliko smo se presmejali, obenem pa naredili nekaj koristnega,« je povedala Katarina Omahen iz društva Calvodas. V dveh dneh tekmovanja se je na Sončni posesti zvrstilo več deset obiralcev, ki so polnili vedra z aronijo. Po obiranju je bil čas za počitek in malico in prav vsi tekmovalci so domov odnesli zlati aronijin sok. Zmagovalec, ki je nabral neverjetnih 15 kilogramov aronije v treh urah, se že veseli prihodnjega leta, ko bo poskusil svoj rekord še izboljšati. Tekmovanje v obiranju aronije bo namreč postala tradicionalna prireditev.

»V nasadu Sončna posest je še vedno na voljo 100% matični sok aronije in tudi sok sibirske borovnice, liofilizirano sadje ter sezonsko sadje in zelenjava. Najboljše pa je, da lahko vse pridelke tudi poskusite. Vsekakor pa so obiskovalci dobrodošli tudi le za sprehod od ene do druge energijske točke. Obisk je brezplačen,« pravijo v društvu Calvodas.

Savus

Foto: Calvodas