Izteklo se je prvo leto izvajanja naravovarstvenega projekta Life, ki je namenjen izboljšanju stanja in zagotavljanju dolgoročnega ohranjanja suhih travišč ter nanje vezanih rastlinskih in živalskih vrst. Projekt je potekal na štirih podobmočjih: Kum, Haloze, Pohorje in Gorjanci-Radoha.
Na Kumu se je zvrstilo kar nekaj dogodkov, ki so bili vsebinsko vezani na ohranjanje suhih travišč. V Škofji Riži so v okviru projekta izvedli prikaz rezi visokodebelnih sadnih dreves. S postavitvijo fotografske razstave Matevža Lenarčiča z naslovom Alpe, kot jih vidijo ptice, so obeležili 20. obletnico razglasitve Krajinskega parka Kum. V Lontovžu so prikazali kosilnico za košnjo strmih travnikov, projekt pa so med drugim predstavili tudi na stojnici na Kumski nedelji, sejmu Agra v Gornji Radgoni in na prazniku kozjanskega jabolka v Kozjanskem parku.

Predstavniki projekta so z zavedanjem, da je sodelovanje lastnikov kmetijskih zemljišč in lokalne skupnosti ključnega pomena za doseganje ciljev varstva narave, vzpostavili stike s kumljanskimi kmetovalci in krajani.

Dobovec je obiskala celotna generacija prvošolcev iz OŠ Trbovlje in učenci POŠ Dobovec. Naravoslovni dan, katerega osrednja tema je bila jesen v sadovnjaku, je imel dva vsebinska sklopa: visokodebelni sadovnjak in čebelarstvo. Otroci so si na domačijah Volaj in Dolanc ogledali visokodebelni sadovnjak, spoznali njegov pomen za ljudi, živali in rastline, prepoznavali sadne sorte, jedli sadje, si ogledali kmetijske stroje in orodje, živino … za sladko popestritev pa sta poskrbela čebelarja Mirko Trotovšek, član Čebelarskega društva Radeče, in Branko Jamšek, član Čebelarskega društva Trbovlje, s predstavitvijo čebelarstva in svojega čebelnjaka, kjer so otroci opazovali čebele na paši in okušali med.

ZT

Prejšnji članekIvan Hršak tudi o dimnikarstvu
Naslednji članekBomba na sodišču