Na današnji dan, 3. julija, je slovenski kolesar Tadej Pogačar prevzel rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji. Objavljamo govor profesorice francoščine na GESŠ Trbovlje in njegove mame Marjete Pogačar, ki je zadnji šolski dan, 24. junija, šoli podarilo njegovo belo majico.

»Ko je bil Tadej star 14 ali morda 15 let, nas je presenetil z izjavo, da si želi nastopiti na največji kolesarski dirki na svetu – na dirki po Franciji. Naša prva reakcija je bilo začudenje in seveda vprašanje v smislu: »Ali veš, da na dirki po Franciji ne more nastopiti kar vsak kolesar? Tja pridejo le najboljši kolesarji na svetu!«

Seveda je Tadej to vedel že takrat. Vedel je, da mora v treninge nenehno vlagati izredne napore, da mora prilagoditi način življenja, se odpovedati marsičemu, tako rekoč vsaki zabavi, druženju s prijatelji … Vsa prizadevanja je usmeril v dosego svojega mladostniškega cilja. Hotel je uresničiti svoje sanje. Izbral je svoj moto: »Never quit trying and never give up!«

Uspelo mu je, lansko leto je prvič nastopil na dirki in celo osvojil belo, pikčasto in rumeno majico. Belo majico najboljšega mladega kolesarja do 25 let je imel na dirki 11 dni. Eno od teh je podpisal in jo pošilja vam, dragi dijaki in dijakinje.

Tadej vam sporoča: »Živite svoje sanje, uresničite jih, razvijajte svoje talente, čeprav vas okolica morda ne spodbuja dovolj ali vas včasih celo ovira na vaši poti.« Naj vas bela majica, ki bo visela na šolskem hodniku, spodbuja, da je vredno truda, naj vam sporoča, da z delom in vztrajnostjo lahko dosežete zastavljene cilje, da lahko uresničite svoje sanje.

Bodite predani svojemu delu, bodite srčni, bodite srečni! Tadej vam želi, da uspete in zaživite svoje sanje!« je povedala njegova mama Marjeta Pogačar. 

Savus

Foto: GESŠ Trbovlje in Sabina Bravec


 

Prejšnji članekTravma refleks
Naslednji članekDanes dogaja