ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Zimski jamatlon 2019 uspel

Zimskega jamatlona, ki je že dvanajsti jamatlon zapovrstjo, se je udeležilo 187 tekačic in 153 tekačev. Udeležba je bila rekordna, ravno tako število držav, iz katerih so udeleženci prihajali. Vsi jamatlonci so bili nad preizkušnjo navdušeni in marsikdo je obljubil, da se naslednjič spet vrne.

Mednarodno obarvan

Adrenalinsko preizkušnjo v jami pod Hrastnikom in Trbovljami, ki jo je premagalo že več kot 2000 jamatlonk in jamatloncev, so tudi danes ti opisali kot zabavno in nepozabno. Na 5,5 kilometra dolgi trasi, ki poteka po rudniku med Hrastnikom in Trbovljami, so morali premagati nekaj zanimivih ovir, ki so izkušnjo še dodatno popestrile.

Med udeleženci je bilo 42 takšnih, ki so se v Zasavje pripeljali iz tujine. 32 jih je v Sloveniji na mednarodni izmenjavi in obiskujejo Fakulteto za strojništvo. Na vprašanje, kako je bilo v jami, so vsi v en glas zatrdili, da odlično.

Med udeleženci iz tujine pa so bile tudi zdaj že stalne gostje s Hrvaške – ekipo Piceubice so sestavljale Nikolina Ilijanić, Nina Hećej, Ivona Ivkić, Ana Mijatović in Andreja Nižić. Letos so se jim pridružili še Pustinjski skočimiš in nori gamsi (Neven Marić, Ilijana Iveković, Dino Alujević, Marko Subašić).

Ko že govorimo o stalnih gostih: Zimskega jamatlona so se udeležile tudi Vesele huntarce Barbara Deželak, Mojca Prelogar in Sabina Potrbin, ki so kot ekipa stare toliko, kolikor je star jamatlon sam in so se udeležile še čisto vsakega doslej. Letos se jim je pridružila še Julija Potrbin.

Koncert in priznanja

Jamatlonu je sledil koncert Knapuskih punc, ki so zbranim zapele nekaj pesmi iz svojega rudarsko obarvanega repertoarja. Knapuske punce sestavljajo Marija Ojsteršek (ki skupino tudi vodi), Olga Zupan, Sonja Meterc, Darinka Sušnik, Karla Martinčič, Valerija Hočevar, Cvetka Garantini, Marija Nedeljko in Silva Cestnik. Vse so Zagorjanke, vse so tudi članice zagorskega Društva za preprečevanje osteoporoze. Njihova druženja je že od začetka zaznamovala pesem, pred sedmimi leti pa se je iz prepevanja rudarskih pesmi za dušo rodila skupina Knapuske punce. »Naš moto je ‘Dobra volja je najbolja’,« pravi Marija Ojsteršek. In to se kaže tudi na njihovih nastopih, ki so polni nasmeškov in pozitivne energije.

Po koncertu je organizator podelil priznanja, poimenovana s pristnimi zasavskimi knapovskimi imeni:

Z nazivom Jamatlonka oziroma Jamatlonec da te kap smo nagradili tiste, ki so pomembno prispevali k promociji jamatlona in drugih športnih prireditev Zavoda Savus. Priznanje sta dobili ambasadorki športne prireditve Punce v jami Nina Jelen (večkrat nagrajena učiteljica) in Mojca Koligar (gorska tekačica in večkratna zmagovalka Rudarskega teka). Podelili smo ga tudi dr. Denisu Tomšetu, direktorju Zdravstvenega doma Trbovlje, Barbari Žgajner, direktorici Centra za pomoč na domu Maribor, in Dušanki Grubor Železnik, strokovni delavki na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Vsi omenjeni so traso Zimskega jamatlona 2019 s svojimi ekipami tudi sami premagali.

Martin Hanžič iz ekipe Trbouskih 240 je kot najbolj izkušen udeleženec prejel priznanje Pik as.

Olga Doberšek (Dobre mačke) je kot najbolj izkušena udeleženka postala Domfrca.

Najmlajša udeleženka Julija Potrbin (Vesele huntarce) si je prislužila naziv Lerhajerka.

Jamska kura in Luftrajder (najbolj simpatična udeleženka in udeleženec) sta postala Tina Kos (Drzni in lepi) in Rodrigo Acosta Blázquez (Spanish Miners).

Najbolj izvirna imena so si izbrale ekipe Babe so šle smučat (Jernej Filipič, Matija Knez, Kristjan Cizelj, Boštjan Pečjak, Janez Kanižar), Tastaradva od tamlade (Kristina Gorjup in Karli Gorjup), Boljši od Picaubica (Dragana Šolaja, Dejan Šram), Žmohtne gastr(o)bajterce (Nataša Brglez Jurečič, Ana Volčanjk) in Jamske vilinke (Petra Perko, Lidija Žnidarič, Rosana Stajan, Brina Kmecl). Naziv Ohter prtija je prejela ekipa Babe so šle smučat.

Izbrali smo tudi najbolj srčno in najbolj tovariško ekipo. Prva (priznanje Herc šafla) je postala ekipa Piceubice, druga (priznanje Dritl kumarati) pa ekipa Vražje Štajerke (Nina Gregorc, Jelka Dornik, Ane Marija Cestar, Tatjana Vogrinec).

Najbolj oddaljena jamatlonka Maria Beatriz Cavaca Santos, Coimbra, Portugalska, 2010 km (ekipa Half Cave) je dobila priznanje Krajcnga. Enako oddaljena sta bila tudi njena sočlana Leonardo Dias de Albuquerque in Miguel Malhadas Sauzedo, vendar imajo ženske pač prednost.

Svoje priznanje je podelil tudi Perkmandeljc (v njegovi vlogi Marjan Frelih), ki najbolje od vseh ve, kaj se je dogajalo v jami in komu so se najbolj tresle hlače – Renati Piščanec (Ta jekleni) je kot najbolj prestrašeni jamatlonki podelil naziv Hoznšajzerka.

Nenazadnje so si nagrade in priznanja prislužili tudi tisti, ki so se najbolje odrezali pri metu bata škornja rikverc v kulmkišto (met škornja čez glavo v zaboj za premog): Marko Hribar (Klukci), Vera Šimenc (Pank) in Urška Mlakar (Šraufki).

Nagradili smo tudi tiste, ki so se s svojim časom najbolj približali povprečnemu. Jamatlon namreč ni tekmovanje, ampak preizkušnja v tovarištvu, zato ne beležimo najboljših časov. Časovno najbolj povprečne so bile ekipe Stabali (Sebastijan Primožič, Nej Primožič, Maja Primožič), Šraufki (Urška Mlakar, Klemen Hvala, Ula Herman, Klara Arhar, Gregor Kovač), Sprifane žvirce (Alenka Kos, Špela Kumer, Natalija Sedelšak, Nika Petek), French Connection (Benoît Simon, Achille Le Cocq, Matthieu Michel Martinet, Antoine Lancereau, Louis Gilles, Philippe Dujardin) in PGD Hrastnik (Uroš Meserko, Adis Pjanić, Primož Potokar, Slavko Grebenc, Nejc Mastnak).

Živa Klemen iz ekipe Hajerce je prejela darilce za malo jamatlonko, ki se je Zimskega jamatlona 2019 udeležila v njenem trebuhu.

Na zaključni prireditvi so bili prisotni tudi gosti: podpredsednik Državnega sveta RS in zagorski župan Matjaž Švagan, hrastniški župan Marko Funkl, podpredsednik Akademije Zasavc leta Vinko Žagar, razvojni inženir podjetja Nanocut Igor Hrovatič in direktorica Lekarne Pušnik Tjaša Flere Pušnik.

Martina Drobne

Foto: Martina Drobne

Isti avtor