Letos smo si uživanja v zimi ob pomanjkanju snega in mraza lahko privoščili bolj malo. Katera je njihova najljubša zimska aktivnost? Katerih pa se lotevajo malo manj radi? Imajo sicer rajši suho vreme in višje temperature ali pogrešajo sneg in mraz? O vsem tem in še več s februarsko zasedbo Zasavskih pet.

Tina Baloh, svetovna prvakinja v point fightingu, Zagorje

V kolikor mi dopušča čas, pozimi najrajši bordam ali celo igram hokej. Tudi kakšen trening na Čemšeniški planini je kljub nizkim temperaturam lahko ob snegu in soncu prijeten 😊. Sicer imam rajši poletje z visokimi temperaturami, ampak tudi v zimskem času najdem kaj, kar rada počnem.

 


Martin Gaberšek, predsednik KS Šentgotard, Zagorje

Izmed zimskih aktivnosti imam najraje opazovanje sneženja skozi okno iz fotelja v topli sobi. Tudi na kakšen zimski sprehod ali pohod rad grem, smučati pa se nikoli nisem naučil. Najmanj prijetna plat zime so razmere na cestah, predvsem v hribovskih vaseh. Zaradi voznih razmer na krajevnih poteh tudi predsedniki krajevnih skupnosti pogosto nimajo (nimamo) ravno mirnih dni v času sneženja. Sicer imam rad sneg in mraz, vendar ne predolgo. Pri vremenu mi je všeč, da se pogosto spreminja. Za proračun krajevnih skupnosti so mile zime sicer precej dobrodošle, po drugi strani pa je sneg zelo pomemben za obnovo zalog podzemne vode, ki predstavlja daleč najpomembnejši vir pitne vode v Sloveniji. Tako da: za vse je nekaj dobro.


Mateja Gerečnik, izvršna sekretarka SKEI Slovenije, Zagorje

Zimske radosti. DA! Sicer so moje mogoče malo drugačne. Kot navdušena hribolazka si dušo privežem na zimskih vzponih v gorah. Trenutno se vse proste vikende potepam po dvatisočakih v Avstriji. Imam to srečo, da jih ne zmanjka.

Težko bi rekla, da se katere od aktivnosti, ki jih prinaša zima, ne lotim z veliko volje. Kar je treba, je treba. S slabo voljo je težje.

Se bom še enkrat vrnila k mojim ljubim goram. Prav vsako obdobje v letu ima svoj čar, če le znaš izbrati razmeram primeren cilj. Idealno bi bilo, da bi imeli spet letne čase, kot so bili 30 let nazaj. Menim pa, da tako ne bo nikoli več. Kot tudi še kaj drugega ne. Narava se spreminja, tudi mi se.


Annemarie Jerman, članica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, Trbovlje

Sploh me ne moti, da letos nimamo mrzle zime. Se pa nikoli ne ve, vreme nas še lahko preseneti s snegom, mogoče še celo v maju. Čeprav sama upam, da ne, saj komaj čakam pomlad. Mraz in tema nista zame. Je pa res, da je sneg v novoletnem času, ko so prižgane lučke, pravljičen, a to se redko zgodi. Če bi bilo po moje, bi imeli sneg zadnji teden decembra, potem pa še en teden v januarju za teden smuke in to bi bilo čisto dovolj.

Na žalost letos ne bom imela časa za zimski oddih na smučišču. Smučam izredno rada, tudi mraz potrpim za dobro smuko in razglede na vrhu smučišča. Najraje na smučišču imam tisto prvo urico zjutraj, ko še ni veliko ljudi, proga pa je na novo »speglana«. Če je vreme naklonjeno, torej sončno z nizkimi temperaturami, je spuščanje po belih strminah res krasno!

Vsi letni časi so po svoje lepi, če pa bi morala izbrati enega, bi izbrala poletje. Obožujem poletne večere, ko je dan dolg in piha topel veter. Komaj že čakam, da spet ležim ob bazenu ali morju in je moja edina skrb, če sem se namazala s sončno kremo.


Andreja Ojsteršek Urh, selektorica moške članske namiznoteniške reprezentance Slovenije, Hrastnik

Moja najljubša zimska aktivnost je gledanje skozi okno, ko naletava sneg in naslednji dan ni potrebno iti na pot. Tudi z lopato za kidanje snega nisem v najboljšem odnosu (hahaha).

Je pa bilo v mladosti čisto drugače. Spominjam se, ko smo se otroci sankali iz Prapretna v Hrastnik po zasneženi cesti. To je bilo eno samo veselje, večkrat so se nam pridružili tudi starši, saj smo se sankali ob zgodnjih večernih urah.

Rajši imam višje temperature, pomlad, ko se narava začne prebujati, se mi zdi kot, da se tudi sama prebudim iz zimskega spanja. Tisto malo prostega časa, ki mi ga služba dopušča, najrajši preživim v vrtu, ki me pomirja.