Domovi starejših občanov pokajo po šivih; primanjkuje osebja in še to je preobremenjeno; nimamo natančnih informacij, kaj se dogaja z oskrbovanci … In na trgu se pojavi rešitev – ElderON.

Jerneja Ženka je vedno zanimala biometrika – kako v človeku nekaj izmeriti. Med študenti, katerim je bil mentor, je spoznal Klemna, ki je našel zanimiv način merjenja balistokardiografije – vibracije telesa, ki kaže stanje srca. Dajmo to na posteljo! Večino dneva človek preživi – na postelji.

Še preden so razvili produkt, so domovom starejših občanov že prodali idejo – kako bi lahko ves čas merili srčni utrip varovancev in zaznavali prisotnost na postelji. »Ja, to pa rabimo,« je odločno pokimalo osebje. In razvili so ElderON.

ElderON je naprava, priklopljena na električno omrežje, ki jo položijo pod jogi. Sestre v domovih se prijavijo v računalniški sistem, kjer lahko ves čas opazujejo, kaj se dogaja z varovanci. Z barvami je označeno, kdo je prisoten in kdo ni, sistem opozori na pretirana odstopanja srčnega utripa pri stanovalcih in z alarmom opozori, če je kdo v nočnem času že dolgo odsoten iz postelje (kar je pomembno za oddelke dementnih). Tako pravi čas ugotovijo, če je kdo odtaval.

Direktorjem domov mesečno pošiljajo poročila. Trenutno jih najbolj zanima povprečen čas, ki ga stanovalci preživijo v posteljah. Glede na to sklepajo, ali so njihovi oskrbovanci dovolj animirani, da vstanejo iz postelje. Bili so tudi primeri pritožbe: »Mama pravi, da je cele dneve v postelji …«, a je sistem pokazal, da temu ni tako. Imajo jasne podatke, ki jih priskrbi ElderON.

Njihov cilj? Da bo čez pet let direktor nekega doma za starejše dejal: »… ko smo preobremenjeni pokali po šivih, je prišel ElderON in s tehnološkim pristopom pomagal, da imajo naši starši oskrbo, ki si jo zaslužijo.«

Trenutno je izziv dobava komponent in postavitev proizvodnje, saj ne dohajajo naročil. »Sladki problemi,« to komentira Jernej. »Ne podcenjujmo se. Če v nekaj vložimo dovolj časa, nam lahko uspe. Zaupati si moramo, da smo zmožni mnogo več, kot mislimo, da smo.«

PR objava


Aktivnosti Katapulta v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si