Zgodbe Katapulta so ponavadi zgodbe sodelovanja več akterjev, ki pomagajo perspektivnim idejam in podjetnikom na začetku njihove poslovne poti. Andrei Morozov je že pri 17-ih letih razvil prvo poslovno idejo in zanjo dobil naziv mladinski startup leta.

Ko je na sprehodu izgubil mlajšo sestrico (in jo na srečo tudi našel), je pomislil, kaj storiti, da se mu to nikoli več ne zgodi. Razvil je pametno kresničko Flare, ki je povezana z aplikacijo na telefonu, da lahko kadarkoli pogledamo, kje je naš otrok. Za dodatno varnost ima kresnička tudi SOS gumb.

A od ideje do izdelka je dolga pot. Najprej se je obrnil na Zavod 404, da bi z njimi naredil tehnologijo, se v programu Ustvarjalnik učil podjetniških veščin … in na lastni koži spoznal, da uspeh res ne pride čez noč. »Leto in pol ni bilo napredka. Rahlo smo obupavali …« tisti čas opiše Andrei. »A, ko nam je Urša razkazala Katapult in smo poslušali zgodbe Chipola, Dewesofta … smo dobili ogromno inspiracije!«

Katapult in Dewesoft sta Andreievi ekipi pomagala narediti industrijsko verzijo prototipa. Veliko zaslug imata tudi L-tek (elektronska vezja) in ETI (plastična ohišja). Prvi preboj so dosegli, ko jim je AMZS naročil kar 500 kosov pametne kresničke.

Najbolj opazno vlogo pri podpori te poslovne zgodbe ima Andrej Orožen, ki ponosno pokaže še nedodelano verzijo prototipa nekega novega izdelka in tiho pove: »Kar je morda še najlepše v tej zgodbi in sodelovanju – skupaj smo zasnovali še en soroden izdelek, za katerega verjamemo, da ima potencial …«

Zgodba Andreia Morozova in njegove ekipe je zagotovo le začetek njegove uspešne poslovne poti. »Že od malih nog sem želel postati super junak, ki bo naredil nekaj, kar bo koristilo svetu. Morda pa del tega lahko dosežem s podjetjem, ki bo delalo nekaj res dobrega za ta svet,« pravi Andrei.

PR objava


Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«.