ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Ženske ali mučeniki?

»Če so se pred petdesetimi leti na ta praznik v šole zgrinjal otroci s šopki v rokah za svoje tovarišice, je danes to zame bolj intimni praznik. Res še gojim obred poklanjanja cvetja ženi in mami. A to je bolj posledica vzgoje in tradicije. Je pa ta dan v meni ostal kot nek izgovor za obisk kulturnega hrama ali pa večerjo v dvoje. V prazniku ne vidim več tiste vsebine, zaradi katere je nastal. Včasih pogrešam druženja, ki so bila v navadi nekoč. Vsak praznik je dal povod, da se je nekaj dogajalo. Tako v službi kot med prijatelji.«Jurij Kolenc, arhitekt


“Zagotovo ženske! Ker stalno prigovarjanje k spuščanju straniščnega pokrova iz človeka ne naredi mučenika! In ker dan mučenikov v sodobnem času nosi vsaj zgrešeno ime. Ker z legendo o 40 mučenikih nima nič več skupnega in ker so na drugi strani z uveljavljanjem enakopravnosti ženske kvečjemu prevzele le še več dolžnosti, medtem ko moški niso ponotranjili tako rekoč nobenih “ženskih” dolžnosti. Torej, naj gre na dan žena ženskam vsaj “hvala”, moškim pa vsaj na mučenike trnje. Klobas so tako ali tako že siti.”
Sabina Lokar, novinarka časnika Dnevnik


“Sem velik zagovornik enakopravnosti med spoloma in to na vseh področjih družbenega življenja. Na to bi morali biti pozorni skozi vse leto in ne samo na 8. marec. Kar se tiče dneva mučenikov, pa nimam nobenega mnenja. Če kdo hoče biti mučenik, pa naj bo, si je sam kriv.”

 

Vlado Poredoš, glasbenik, ustanovitelj in pevec zasedbe Orlek


“Vedno bomo na tem svetu ženske in moški. Vedno bodo med nami razlike. Pomembno je medsebojno spoštovanje in zavedanje, da se v svoji drugačnosti dopolnjujemo. Sama imam rada prijaznost in drobne pozornosti vsak dan, ne samo ob 8. marcu. Največ mi pomenijo pozornosti, ki pridejo iz srca. Takšni trenutki polepšajo dan in povezujejo.”


Nataša Kreže
, učiteljica in predsednica KS Dol pri Hrastniku


»Dan žena in mučeniki. Na pogled podobna, pa tako različna dneva, kot moški in ženske. Na prvega sem vsako leto množično opozorjen, predvsem iz medijev, na drugega po navadi niti ne pomislim. Najbrž je vzrokov več in so stvar moške narave. Po mojem se dan  žena ne obeležuje na primeren način, vsaj z moške strani. V naši družbi ženske uživajo načelno enakopravnost pred zakonom, ki pa je prepogosto v praksi res samo načelna, globalno gledano pa je stvar še veliko slabša. Zato naj dan žena ostane to, kar je.«
Borut Flisek, rudarski inženir, RTH Trbovlje

 

Isti avtor