Poznamo zelišča, ki jih najdemo v naravi, in zelišča, ki jih namensko gojimo na naših vrtovih. Nekatera so trajna, druga enoletna in jih vsako leto sejemo. So zelišča, ki v našem okolju prezimijo, in tista, ki jih gojimo kot posodovke in jih pred zimo zavarujemo.
Najpogostejše zelišče, ki ne manjka v nobeni kuhinji, je zagotovo peteršilj. Peteršilj je dvoletnica, zato gre drugo leto v cvet in ga je treba vsako leto sejati. Včasih nizke spomladanske temperature prisilijo sejance, da zacvetijo že v prvem letu. Zato ga sejmo postopoma. Nizke spomladanske temperature zelo pogosto uničijo baziliko, zato jo na prosto sadimo zelo pozno, ko se začenja poletna vročina. Obstajajo tudi grmičaste bazilike, ki niso tako občutljive na nizke temperature. Tudi enoletni majaron je občutljiv na nizke temperature, vonj pa je intenzivnejši od trajnega. Uporabljamo tudi zeleno in luštrek, ki imata skupaj s peteršiljem skupnega škodljivca, zelenino muho. Listi postanejo poškodovani, suhi in neuporabni.
Vse vrste žajbljev so trajne. Razmnožujejo se s potaknjenci ali semenom. Zelo pomembno je, da jih spomladi porežemo kar nizko, da preveč ne olesenijo in se postarajo.
Nekaj mojih najljubših:
- kapucinka, enoletnica, sveže liste in cvetove dodajamo solatam, skuti, za dekoriranje jedi. Imajo okus po redkvici,
- citronka, nima posebnih učinkovin, vendar je odlična za aromatiziranje čajev, dodatek vodi za okus,
- listni česen, podoben kot drobnjak, vendar s ploščatimi lisi. Ima okus po česnu, za dodatek jedem, solatam,
- stevia, naravno sladilo,
- grški čaj, sideritis. Trajnica z okusom po cimetu. Pomaga pri vnetjih, prehladih za celjenje ran,
- mačji rep, odličen za celjenje ran pri pikih insektov.
Tudi pri gojenju zelišč bodimo zmerni. Kmalu jih je lahko preveč. Gojimo tista zelišča, ki jih tudi uporabljamo.
Vabljeni na praznik sivke na Marnem, ki ga v Vrtnariji Napret pripravljamo od 24. do 26. junija od 10. do 16. ure.
Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)