Matej Železnik z glasbo živi že od svojega otroštva. Pri približno 13 letih se je, pravi, začel učiti igranja klavirske harmonike v hrastniški glasbeni šoli. Tam je tudi končal nižjo glasbeno šolo za harmoniko. »Trenutno živim v glasbi že nekje 20 let,« pove.
Z rock’n’rollom se je spoznal kot osnovnošolec med poslušanjem Zasavskega radia. Zlezel mu je pod kožo in odločil se je, da bo ta glasba, še posebej glasba Elvisa Presleya, njegova stalna spremljevalka. Začel je z izvajanjem Presleyevih pesmi in si po svojem idolu nadel umetniško ime Elvis Iron Ginger – besedica Iron (v prevodu železo, op. a.) poimenuje »železnega, jeklenega pevca«, pravi Železnik, »ki pa je po vrhu še rdečelasec« (oziroma »ginger« po angleško, op. a.).

Železnik poleg Elvisovih snema tudi svoje skladbe, ki nastajajo pod vplivom različnih glasbenih zvrsti. Svoj glasbeni repertoar pa na nastopih prilagodi željam poslušalcev. Pravi, da rad prepeva vso glasbo, naj bo njegova ali Elvisova.

Zbrani bodo na JamaŠpilu lahko slišali nekaj izbranih hitov kralja rock’n’rolla. Letos namreč mineva 40 let od njegove smrti, tako da bo Železnik, tako pravi, obujal spomin na velikana svetovnega glasbenega merila.

V Sloveniji pa, pravi Železnik, je kar nekaj takšnih, ki se ukvarjajo z izvajanjem Presleyeve glasbe. Povezani so v Elvis Presley klub, katerega član je tudi sam. A to niso Elvisovi imitatorji. »Vsak poje ter igra na svoj način in smo bolje rečeno interpreti Elvisa Presleya,« pojasnjuje, »Elvis Presley je bil edinstven pevec, zato ga izvajamo vsak na svoj način.«

Železnik pravi, da na vsak svoj nastop gleda kot na edinstven dogodek. »Ampak se vedno znova trudim biti še boljši in boljši,« zaključi.

Njegovo glasbo lahko poslušate na tej povezavi.

Martina Drobne

Prejšnji članekIščejo nove kandidate za delo
Naslednji članekRdeči revirji zadišali po krumpantoču