V Žalcu, ki mu pravijo prestolnica pivovarstva in hmeljarstva Slovenije, je 15. avgusta potekal strokovni posvet turistične društvene organizacije, na katerem se je zbralo 400 prostovoljcev iz 32 turističnih društev iz vse Slovenije. Med njimi so bili tudi člani turističnih društev iz Hrastnika in Radeč. Vodil jih je Jože Prah iz Sevnice, znani okoljevarstvenik in gozdar.

Zbrane je uvodoma nagovoril podpredsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, ki je poudaril, da so prav prostovoljci izoblikovali prvo turistično ponudbo v Sloveniji.

Spodnja Savinjska dolina je dežela hmeljarskih in pivovarskih skrivnosti, prepoznavna po hmelju ter številnih naravnih in kulturnih znamenitostih. Na sprehodu po mestu so udeleženci obiskali pomembne in zanimive zgradbe, kot je Savinova hiša, rojstna hiša generala in skladatelja Friderika Širce in občudovali obrambni stolp, zgrajenem v času turških vpadov. Kraj ima tudi Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Muzej je imel nekaj predhodnikov, v obnovljeni nekdanji sušilnici hmelja pa je odprt od leta 2009.

Zasavci so se odpravili tudi do ribnika Vrbje, ki je največji v tem delu Savinjske doline in je odlično zatočišče za ptice. Okoli ribnika, ki leži ob reki Savinji, je speljanih kar nekaj tematskih poti. Mogočna stavba baročnega Dvorca Novo Celje privablja poglede že od leta 1756. Imel je burno in pestro zgodovino; od bogatega in mogočnega dvorca z znamenitimi stanovalci, med katerimi je bila prva slovenska pesnica Fanny Haussmann, do bolnišnice in doma za ostarele. Danes je dvorec prazen in le v manjši meri obnovljen. Zaživi s prireditvami in vsakoletnimi razstavami, letos z razstavo šestih slovenskih umetnikov z naslovom Dialog.

Stična točka vseh izletov je fontana piv Zeleno zlato, kjer so se udeleženci zadržali največ časa. Na srečanju turističnih prostovoljcev Slovenije so zbrane pozdravili še župan občine Žalec Janko Kos, predsednik Zveze turističnih društev občine Žalec Danilo Basle, podpredsednica Turistične zveze Saška Ivica Čretnik in direktor ZKŠT Žalec Boštjan Štrajhar.

FM

Foto: FM